Hlavní obsah

Boj o církevní restituce VV nezvládly a teď jsou za otloukánky, míní politologové

Věci veřejné, které zbylé dvě strany vládní koalice do poslední chvíle napínaly tím, zda podpoří dojednaný návrh církevních restitucí, podle politologů tento střet nezvládly. Odborníci to přičítají jednak politické nezkušenosti strany, ale i tomu, že v čele ODS a TOP 09 stojí lídři, kteří mají k církvím blíže něž politici z bývalých vlád.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) s Vítem Bártou (VV)

Článek

Podle politologa Daniela Kunštáta je politické jednání VV nečitelné a řídí se často tím, jaký obraz chce strana získat u veřejnosti. VV podle něj ale v tomto smyslu střet kolem církevních restitucí nezvládly. "Racionální strana, která má podporu, jakou má, a která ví, že její perspektivy nejsou zářivé, by se vyvarovala takového politického ponížení," řekl.

Obávám se, že ani dřívější Unie svobody v koalici s ČSSD, ani lidovci, zelení či ODA snad nikdy nebyli v tak trapné pozici toho třetího vzadu, otloukánka, který může vlastně být rád, že v koalici je.
politolog Daniel Kunštát o pozici VV

VV podle Kunštáta zřejmě sázely na to, že církevní restituce nejsou populární, a mohly doufat, že odpor proti nim jim přinese politické body. "Zkratka u veřejnosti ale bude taková, že VV potvrdily status strany, která ve vládě musí držet ústa a krok," řekl.

Otloukánci, kteří nemají obdoby

"Obávám se, že ani dřívější Unie svobody v koalici s ČSSD, ani lidovci, zelení či ODA snad nikdy nebyli v tak trapné pozici toho třetího vzadu, otloukánka, který může vlastně být rád, že v koalici je," dodal.

Podle politologa Petra Justa VV znovu doplatily na "mládí" této strany. "Oni prostě ještě nemají vytvořeny mechanismy, jako mají třeba ostatní politické strany, které fungují na celostátní úrovni dlouhodoběji, které jsou zvyklejší řešit problémy

Nečas i Schwarzenberg jsou věřící

Dalším důvodem je podle Justa to, že VV si moc dobře pamatují, že přílišná obhajoba vlády a vládních návrhů jim v roce 2010 uškodila v komunálních a senátních volbách, a uvědomují si, že letos se blíží volby do krajů a Senátu. Třetí okolností je podle Justa otázka vlastních restitucí, jež je v české společnosti vnímána poměrně citlivě.

Just v této souvislosti připomněl, že ve vládě jsou ODS a TOP 09, které se označují za hodně konzervativní a jejichž předsedové mají k církvi mnohem blíže. "Karel Schwarzenberg i Petr Nečas jsou lidmi věřícími a neskrývají to," vysvětlil. To prý možná mohlo popohnat stávající vládní sestavu, aby se s tímto tématem konečně vypořádala.

Podobně se vyjádřil i Kunštát. "Byla vytvořena většinová občanská pravicová koalice se slušnou podporou a došlo k hodnotovému posunu uvnitř ODS, který dobře reprezentuje Petr Nečas - moravský katolík, kterého asi nebudeme podezírat z toho, že bude mít tendence stavět se proti církvím," řekl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám