Hlavní obsah

Drogově závislí, kteří se chtějí léčit, mohou dostat od státu peníze

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Pokud člověk závislý na drogách nastoupí léčbu a měl by ji ukončit jen z toho důvodu, že na ni nemá peníze, měl by ji za něj zaplatit stát. Ve středu tak rozhodl Nejvyšší správní soud (NSS), podle kterého je třeba na takové osoby pohlížet jako na lidi v hmotné nouzi, kterým by bez pomoci hrozilo sociální vyloučení.

Článek

Soudci se zabývali případem ženy, která podstupovala léčbu závislosti na drogách v terapeutické komunitě, přičemž tento alternativní způsob léčby ji doporučila její lékařka vzhledem k tomu, že jiné metody nebyly úspěšné.

Ovšem poplatek za léčbu činil pět tisíc korun měsíčně a žena neměla dost prostředků jak na zaplacení poplatku, tak na zajištění svých základních životních potřeb. Požádala proto o dávku v hmotné nouzi, ale tu ji radnice a následně i krajský úřad a soud odmítli přiznat s tím, že nedoložila potvrzení o dočasné pracovní neschopnosti.

Narkomani jsou zvláštní případ nemocenského pojištění

NSS se proto zabýval tím, zda takový postup nebyl příliš restriktivní. „Ošetřující lékařka stěžovatelky sice nevydala, a ani nemohla vydat, formální rozhodnutí o dočasné pracovní neschopnosti, nicméně vydala potvrzení, že stěžovatelka není schopna z důvodu zdravotního stavu vykonávat v podstatě žádnou práci či účastnit se studia. NSS tedy dospěl k závěru, že podmínka výroku o uznání dočasné pracovní neschopnosti je splněna i v případě, kdy ošetřující lékař potvrdí, že jeho pacient není schopen vykonávat pracovní činnost. Není nutno, aby tak učinil způsobem a formou, které jsou předepsány pro účely nemocenského pojištění,“ prohlásila soudkyně Kateřina Šimáčková.

Prevence sociálního vyloučení

Soud potvrdil i skutečnost, že se mladá žena skutečně nacházela v situaci hrozící jejím sociálním vyloučením, neboť i podle mezinárodních dokumentů právě mladým narkomanům sociální vyloučení hrozí.

„Z těchto důvodů NSS dospěl k závěru, že pokud osoba závislá na návykových látkách projeví svou vůli absolvovat dlouhou a náročnou léčbu své závislosti a jediným důvodem pro její přerušení by byl nedostatek finančních prostředků, je třeba této osobě ohrožené sociálním vyloučením přiznat potřebnou pomoc v hmotné nouzi,“ dodala mluvčí soudu Sylva Dostálová.

Reklama

Výběr článků

Načítám