Hlavní obsah

Pokuta dvě miliardy padla za chyby při stavbě justičního paláce v Brně

Brno
Aktualizováno

Pokutu téměř dvě miliardy korun dostal za chyby při stavbě justičního paláce Krajský soud v Brně od finančního úřadu. Rozhodnutí zatím není pravomocné, uvedla v úterý Česká televize (ČT).

Foto: Zehl Igor, ČTK

Justiční palác v Brně

Článek

Ministerstvo spravedlnosti o udělení sankce ví, řekla mluvčí resortu Tereza Palečková s tím, že jde o formální pochybení brněnského soudu. Vedení krajského soudu se odmítá k případu vyjadřovat s tím, že verdikt zatím není pravomocný.

Náklady na výstavbu justičního areálu v Brně se vyšplhaly z původních 800 miliónů téměř na dvě miliardy korun. Kauzu v minulosti šetřila kvůli podezření z porušení rozpočtové kázně i policie. Později případ odložila, ale ze stejných důvodů se začali stavbou paláce zabývat inspektoři brněnského finančního úřadu. Za neoprávněné použití státních peněz nakonec vyměřili soudu pokutu 1,935 miliardy. K sankci navíc nabíhají úroky z prodlení, takže se může vyšplhat až ke třem miliardám korun.

Soud se odvolal, na pokutu nejsou peníze

Soud se proti pokutě odvolal k brněnskému finančnímu ředitelství. "Dokud není řízení pravomocně skončeno, je krajský soud v Brně vázán povinností mlčenlivosti," sdělila České televizi mluvčí soudu Miroslava Sedláčková.

Ministerstvo momentálně nemá prostředky, aby po případném pravomocném rozhodnutí mohlo pokutu uhradit, protože by tím sebralo peníze dalším podfinancovaným justičním orgánům, řekla Palečková. Rozpočet resortu na letošní rok je asi 20,7 miliardy korun, z toho 13,2 miliardy je určeno pro justici a devět miliard na personální výdaje. Na veškeré investice má resort letos pouze tři čtvrtě miliardy.

Pokud brněnský krajský soud s odvoláním proti sankci neuspěje, může ještě požádat o prominutí ministerstvo financí. "Každý případ se posuzuje jednotlivě, vychází se z toho, jak závažné to bylo porušení," řekla televizi mluvčí Generálního finančního ředitelství Jaroslava Musilová. Ministerstvo financí podle informací většinou velmi vysoké sankce zcela odpustí nebo několikanásobně sníží.

Za podobnou sumu, jako činí pokuta a úroky z prodlení, stát postavil například justiční palác v Praze na Míčánkách. Je to zhruba i rozpočet na stavbu vyhořelé části pražského Průmyslového paláce nebo asi patnácti kilometrů dálnice, uvedla ČT.

Rekonstrukce okresního soudu se dá podle zdroje ČTK pořídit za 100 až 200 miliónů korun, výstavba menší věznice by stála asi jednu miliardu. Finanční úřad musí při pochybení podle zákona ukládat pokutu ve výši nákladů na stavbu či rekonstrukci objektu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám