Hlavní obsah

Ať se letiště jmenuje po Havlovi, vyzvala stát Praha

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Rada Hlavního města Prahy v úterý vyzvala Českou republiku a ministerstvo financí, aby přejmenovaly ruzyňské letiště po zesnulém prezidentovi Václavu Havlovi.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Václav Havel na plakátu se svým tradičním podpisem

Článek

Snahy o přejmenování letiště inicioval krátce po Havlově úmrtí režisér a producent Fero Fenič, který uspořádal petici pro veřejnost. Do současnosti ji na internetu podepsalo přes 79 tisíc osob.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) hodlá v reakci na rozhodnutí Prahy i množství dalších podnětů diskusi o přejmenování letiště otevřít při jednání kabinetu. Uvedla to ČTK s odkazem na mluvčího resortu Ondřeje Jakoba.

Státní akciová společnost Letiště Praha si slovní ochrannou známku se jménem zesnulého prezidenta Václava Havla krátce před koncem loňského roku zaregistrovala. Chtěla tak zabránit spekulantům, aby se na doméně snažili vydělat.

Ne všichni jsou z návrhu na přejmenování letiště nadšeni. Havlův dlouholetý tajemník a přítel Vladimír Hanzel upozornil na to, že pražské letiště je sice vstupní branou pro cizince do ČR, současně je ale komerční firmou.

"Už toto je prvek v rozporu s povahou Václava Havla," uvedl. Dodal, že se Havel nikdy nezbavil odporu k létání, pocit v něm prý naopak s přibývajícími roky stále sílil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám