Hlavní obsah

Vědci z Brna hledají cestu k léčbě rakoviny, při níž nepadají vlasy

Právo, Jan Trojan
Brno

K šetrnější chemoterapii při léčbě rakoviny, po které nevypadají vlasy, výrazně přiblížil medicínu objev dvou odborníků z brněnského Biofyzikálního ústavu Akademie věd. Profesor Viktor Brabec a doktor Jaroslav Malina použili v cytostatikách, tedy protirakovinných lécích vpravovaných do organismu, namísto nyní používané platiny nové sloučeniny železa a zinku.

Foto: Profimedia.cz

Rakovinové buňky

Článek

„Chemoterapie, dosud nejvíce používaná léčba, je výborná z komerčního i lékařského hlediska. Má ovšem vedlejší účinky, například nádory se stávají resistentními. A nádorové spektrum, které lze léčit, je omezeno. Proto hledáme látky, jejichž mechanismus působení je odlišný, mají také proti nádorům vyšší účinnost. Ano, máme už látku, která takto působí, je reálná naděje, že by mohla překonat některé dosavadní překážky. Nejsme ale farmakologové, předcházet musí podrobný aplikovaný výzkum,“ řekl v pondělí Právu profesor Brabec.

Velký podíl Britů

Zdůraznil, že na objevu mají lví podíl kolegové z renomované britské University of Warwick. Spolupráce v této oblasti probíhá už delší dobu. V Británii podle Brabce nové látky syntetizují, v Brně se zabývají jejich mechanismy, působením. O výsledcích společného týmu informuje prestižní vědecký britský časopis Nature Chemistry.

Klinické zkoušky uvedeného objevu ale ještě nezačaly, doplnil Brabec a připomněl, že je mohou provádět jen bohaté farmaceutické firmy. V USA takové zkoušky trvají až deset i dvacet let, náklady šplhají do stamiliónů dolarů.

Optimismus mírní také předseda České onkologické společnosti a ředitel Masarykova onkologického ústavu v Brně Jiří Vorlíček.

„Je potřeba udržet mezi pacienty skepsi. Kdo má zrovna zhoubnou nemoc, ani náhodou mu tento objev ještě nepomůže,“ říká jednoznačně tento odborník. Naproti tomu však sdělil, že některé velké světové farmaceutické firmy již koupily v České republice výsledky výzkumů, ale „je to běh na strašně dlouhou vzdálenost“, doplnil Vorlíček.

Časopis Nature Chemistry uvádí přece jen další optimistický závěr – nově objevené sloučeniny železa a zinku do cytostatik spolehlivě likvidují s rakovinnými buňkami rovněž bakterie. V budoucnu by tak mohly vzniknout preparáty, vůči nimž nebudou bakterie imunní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám