Hlavní obsah

Vláda dává církvím o miliardy víc, než jim patří, tvrdí kritici restituce

Právo, ada, nig

Když před lety začala Topolánkova vláda jednat o finanční náhradě za majetek, který není možný vydat církvím, narazila na odpor ve vlastních stranických řadách. Právě spory o rozsah církevního majetku a jeho ocenění zformovaly opozici, která vedla v roce 2009 až k pádu vlády.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jihomoravský hejtman a druhý muž soc. dem. Michal Hašek

Článek

Připomínky, s nimiž nyní přichází opozice, zní jako přes kopírák: vláda totiž při výpočtech vycházela ze stejných čísel, k jakým dospěli odborníci z ministerstev kultury a zemědělství před lety. Opět se kalkuluje se stejnou výměrou i se stejnými částkami, kterými byla půda oceněna.

Kritikům se už před lety zdálo, že 181 tisíc hektarů lesních pozemků a 72 tisíc hektarů zemědělské půdy je víc, než kolik církve v únoru 1948 skutečně vlastnily. Poukazovali při tom mj. na revizi pozemkové reformy a požadovali, aby církve své vlastnictví k rozhodnému datu musely prokázat.

Nelíbila se jim ani cena, jakou byl stát ochoten zaplatit za metr čtvereční zemědělské, lesní i zastavěné plochy. Podle nich 27 korun za metr čtvereční lesní a 44 za stejný rozměr zemědělské půdy a 1100 korun za zastavěnou plochu domů bylo přemrštěné.

Nový návrh na církevní restituce, o který se nyní hraje, počítá s tím, že stát církvím vrátí 56 procent zabavených budov, pozemků a lesů a 59 miliard korun jim bude splácet příštích 30 let. Při úrocích ve výši inflace to může být až 96 miliard.

To je sice méně než 270 miliard, které chtěl církvím dát Topolánek, přesto se suma nezdá ani ČSSD, ani koaličním VV.

Poloviční ceny jsou běžné

Tak jako před lety rebelové v ODS odkazují dnes soc. dem. na revizi pozemkové reformy z roku 1919. Podle jejich údajů je rozdíl mezi vlastnictvím a nároky až 58 tisíc hektarů.

Soc. dem. dráždí i ceny zemědělských pozemků, s nimiž vláda kalkuluje, tedy s tržní cenou 44 korun za metr čtvereční. „To je sen českého sedláka,“ komentoval sumy šéf Asociace krajů Michal Hašek. Upozornil, že ceny se v Česku pohybují kolem pěti až jedenácti korun za metr čtvereční. Podle něho jde tak o nadhodnocení o 30 miliard korun.

K cenám lesní půdy se na svých internetových stránkách vyjádřili před časem i soukromí vlastníci lesů. Podle nich vláda církvím nabízí minimálně o deset tisíc hektarů více, než kolik uvádějí dobové zprávy o stavu lesa vydávané ministerstvem zemědělství. Což je vyjádřeno v penězích více o tři miliardy. A navíc tržní cena lesů je prý jen 12 korun za m2.

„Např. nadprůměrně výnosné lesy města Kroměříže o výměře 636 ha byly prodány v listopadu 2006 za cenu 15,60 Kč/m2,“ píšou vlastníci lesů, podle kterých by se tak náhrady za nevydané lesy snížily o polovinu. „Pro informaci a srovnání – ve výroční zprávě Lesů České republiky jsou spravované lesy oceněny částkou 3,86 Kč/m2!“ připomínají údaj starý pět let.

Jak dodávají, obdobné je to i u zemědělské půdy. A dokumentují to údajem ze stejného roku, kdy Pozemkový fond prodával půdu ve svém vlastnictví za 4,62 Kč za m2. Pokud by stát podle nich počítal stejně i náhradu církvím, pak by byla v případě zemědělské půdy nižší o 20 miliard korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám