Hlavní obsah

Policisté opět odložili část kauzy opencard

Praha

Policisté opět odložili část kauzy opencard, v níž prověřovali zadávání veřejných zakázek na dodávku právních a konzultačních služeb. Kriminalisté dospěli k závěru, že v tomto případě nebyl spáchán trestný čin, řekla v pondělí mluvčí pražského městského zastupitelství Štěpánka Zenklová.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Policie odložila věc již jednou v první polovině loňského roku, Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) však v srpnu uložilo detektivům vyšetřování kauzy obnovit.

Jde pouze o jednu linii vyšetřování případu. V souvislosti s kauzou je již obviněno pět tehdejších úředníků pražského magistrátu. Policie je podezírá z toho, že v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách vybrali na projekt servisního kartového centra společnost Haguess, která nesplnila podmínky zadávací dokumentace. Žalobkyně loni v říjnu zamítla stížnosti úředníků proti obvinění, jejich stíhání tak stále pokračuje.

Část kauzy týkající se zakázek na právní a konzultační služby ukončila policie znovu loni v prosinci. „Státní zástupce závěry policistů akceptoval,“ uvedla Zenklová.

Kdo vytvořil zadávací podmínky?

Podle závěrů auditu z roku 2009 zaplatilo město a dopravní podnik za projektové, konzultační, právní a marketingové služby až třetinu z tehdy utracených 888 miliónů korun za projekt opencard. Některé ze zakázek byly podle auditorů vypsány v rozporu se zákonem. Úředníci je prý rozdělili na několik zakázek malého rozsahu. Auditoři tak byli přesvědčeni, že cílem operace bylo zadání služeb předem vybraným firmám.

Policisté se začali projektem pražské karty opencard zabývat v únoru 2009 na základě trestního oznámení bývalé zastupitelky Jany Ryšlinkové. Kromě odložené části případu a části, ve které již padla obvinění, prověřují detektivové ještě další v oznámení uvedená možná pochybení.

Ryšlinková navíc upozornila, že podmínky výběrového řízení zřejmě vznikly přímo na počítači majitele Haguessu Jaroslava Turka, a nikoli u magistrátního odboru informatiky. Nasvědčovaly prý tomu údaje ve vlastnostech elektronického dokumentu.

Investice 800 miliónů vyšly vniveč

Pětici úředníků začala policie stíhat kvůli podezření z porušování povinnosti při správě cizího majetku a porušování závazných pravidel hospodářského styku. Podle dřívějších údajů médií jde o bývalého šéfa odboru informatiky Ivana Seyčka, který smlouvu s Haguess podepsal. Kriminalisté podezírají také vedoucího celého projektu Jiřího Chytila, Ladislava Kendíka, Miroslava Čadského a dalšího pracovníka odboru informatiky. Muži byli členy hodnotící komise, která firmu vybrala.

Pražská karta opencard slouží mimo jiné jako tramvajenka, průkazka do knihovny, držitelé na ni také získají různé slevy. Projekt opencard vyvolal řadu podezření především kvůli přidělování zakázek. V jeho počátcích uzavřela Praha několik nevýhodných smluv, které dodavatelům zaručovaly výsadní postavení. Podle některých médií byly zakázky přidělovány stejným firmám napojeným na známé pražské podnikatele.

Projekt opencard prověřilo několik auditů. Projekt je podle kritiků předražený, podle auditorů stál do konce roku 2009 přes 800 miliónů. Do té doby však nevydělal téměř nic. Nejvíce inkasovala firma Haguess, asi 320 miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám