Hlavní obsah

Soud dal u Promopro za pravdu Kalouskovi, „zlodějina“ je přiměřené hodnocení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministerstvo financí nemusí platit 500 tisíc korun, ani se omluvit Liboru Veverkovi za zveřejnění jeho osobních údajů v souvislosti se spornou zakázkou pro firmu Promopro z doby českého předsednictví EU, rozhodl v pondělí nepravomocně pražský městský soud. Navíc soudkyně Jaroslava Lobotková uznala, že prohlášení ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), kterým označil machinace za zlodějinu, je přiměřené hodnocení.

Foto: Petr Horník, Právo

Majitel společnosti Promopro Jaroslav Veselý

Článek

Na tiskové konferenci například zaznělo, že Veverka má dispoziční právo ke všem účtům v Rakousku, kam prý odešla část ze sporného plnění 240 miliónů korun. Asi 135 miliónů korun skončilo podle ministerstva v Rakousku na účtu firmy Deeside Service Solutions, odkud peníze odcházely na další rakouské účty.

Veverka se domáhá omluvy a půl miliónu za to, že při tiskové konferenci ministerstva z února loňského roku byly podle něho v rozporu se zákonem zveřejněny jeho osobní údaje.

„Peníze nešly rakouským subdodavatelům, ale blízkému spolupracovníkovi a společníkovi pana Veselého,“ uvedl mimo jiné tehdy ministr. Podle Kalouska je Veverka nepochybně propojen skrz jednu společnost s majitelem firmy Promopro Jaroslavem Veselým, oba také společně figurují v několika současných i zaniklých společnostech.

Odtajnění informací bylo v zájmu veřejnosti

„Uveřejnění informací bylo ve veřejném zájmu. Příjmy, které plynuly v minulosti z úřadu vlády na firmu Promopro, již byly středem zájmu opakovaně. Domnívám se tedy, že jakákoli další informace v tomto směru je skutečně ve veřejném zájmu a žalovaná strana (MF) v této souvislosti byla oprávněna jméno žalobce Veverky zveřejnit,“ prohlásila soudkyně Jaroslava Lobotková.

Právní zástupkyně Veverky přitom ve své řeči argumentovala tím, že ministerstvo porušilo nejen princip presumpce neviny, ale i povinnost mlčenlivosti, kterou jsou jeho zaměstnanci v těchto případech povinni dodržovat. „Tisková konference byla připravena, aby se stala soustem pro média. Vzbudila dojem, že je žalobce trestně odpovědný,“ podotkla Jankovská.

Soudkyně: "Zlodějina" je přiměřené hodnocení

Podle Lobotkové je nesporné, že Veverka má dispoziční právo k účtům v Rakousku, ale i to, že je propojen s Jaroslavem Veselým, což je možné zjistit z obchodního rejstříku. „Rozhodně nikdy nikde nezaznělo, že by byl žalobce trestně stíhán,“ uvedla soudkyně. Dodala, že i formulace ministra Kalouska, že se „jednalo o zlodějinu“ byla přiměřeným hodnocením.

„Ministerstvo financí si bylo vždy jisto, že jedná v souladu s právem a jsme rádi, že nezávislý soud to potvrdil,“ uvedl v reakci na verdikt soudu mluvčí resortu financí Ondřej Jakob.

Zakázkou úřadu vlády pro firmu PROMOPRO spol. s r.o. se zabývá protikorupční policie. Firma získala kontrakt na zajištění audiovizuální techniky během předsednictví bez výběrového řízení. Úřad vlády již dříve uvedl, že firmě za tyto služby zaplatil téměř 551 miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám