Hlavní obsah

Soudy se musí zabývat poměry v ODS v Praze 5, rozhodl ÚS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Ústavní soud v pondělí vyhověl dvěma někdejším zástupcům pražské ODS, kteří napadli fungování ODS na Praze 5 za vedení exstarosty Milana Jančíka. Jiří Vitha a Petr Stejskal upozornili na údajné porušení principů vnitrostranické demokracie uvnitř ODS na Praze 5. Podle ÚS došlo k porušení práva sdružovat se v politických stranách. Soud proto vrátil případ k novému projednání obvodnímu soudu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Starosta Prahy 5 Milan Jančík

Článek

Soudy nižších instancí se sporem nechtěly zabývat, protože prý nesmí přezkoumávat dění uvnitř politických stran. Z nálezu ÚS sepsaného soudkyní Eliškou Wagnerovou vyplývá, že soudy v některých případech rozhodnutí stranického orgánu přezkoumat mohou.

Musejí totiž dohlížet na to, aby nedocházelo k porušení základního práva jednotlivců sdružovat se v politických stranách. Modelově jde třeba o situace, kdy strana svévolně odmítne žádost o členství, případně někoho vyloučí, třeba pro nepohodlné názory.

Problém z roku 2007

Oblastní sněm v květnu 2007 odvolal celou oblastní radu a dosadil do vedení straníky blízké Jančíkovi. Podle Jančíkových kritiků byl sněm neplatný. Vadilo jim například to, že sněm svolal tehdejší předseda pražských občanských demokratů Jan Bürgermeister a ne předseda oblastního sdružení. Sněm zpochybňovali ještě před jeho začátkem, někteří se jej ani nezúčastnili. Spekulovalo se také o náboru černých duší v městské části.

Skupina zastupitelů se pak žalobou domáhala toho, aby Obvodní soud pro Prahu 1 stanovil, že rozhodnutí sněmu jsou v rozporu se zákonem a stanovami. Obvodní soud jim částečně vyhověl, ovšem Městský soud v Praze v odvolacím řízení verdikt změnil a žalobu zamítl. Městský soud se přiklonil k závěru, že činnost orgánů politických stran se vymyká soudnímu přezkumu. Dovolání nespokojenců pak odmítl Nejvyšší soud.

Někteří kritici Jančíka odešli k TOP 09

ODS v Praze 5 byla rozpolcená už před sněmem. Část zastupitelů zvolených v roce 2006 za občanské demokraty odešla kvůli výhradám k Jančíkovi a jeho koalici s ČSSD do opozice. Někteří straníci ODS opustili. Vitha později úspěšně kandidoval v komunálních volbách za TOP 09. Do stejné strany přešel také František Laudát, jenž na sporném oblastním sněmu přišel o funkci předsedy ODS v městské části.

Éra kontroverzního starosty Milana Jančíka skončila jeho rezignací až v létě 2010.

Reklama

Výběr článků

Načítám