Hlavní obsah

Husák dostal medaili za zásluhy, po schůzce s kmotry

Právo, Jakub Troníček

Náměstek policejního prezidenta Vladislav Husák, který dal k dispozici svou funkci kvůli nedávné kontroverzní schůzce s vlivnými představiteli pražské politiky a byznysu, dostal podle zjištění Práva před Vánoci medaili za zásluhy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vladislav Husák

Článek

Vysoké ocenění mu předal policejní prezident Petr Lessy, i když dosud nerozhodl o tom, zda nabízenou Husákovu rezignaci přijme.

Již dříve Lessy konstatoval, že Husák setkáním s kontroverzním podnikatelem Tomášem Hrdličkou, bývalým šéfem pražské ODS Borisem Šťastným a starostou Prahy 10 Milanem Richterem neporušil žádný zákon ani etický kodex policie.

Stejně ostatně celou situaci vysvětlil i ministrovi vnitra Janu Kubicemu, který předtím Husáka ostře kritizoval.

Na mnoho policistů však medaile pro Husáka působí jako červený hadr na býka. „Je to výsměch a signál všem policistům, že schůzky s kmotry jsou naprosto v pořádku,“ řekl Právu pod podmínkou anonymity jeden z důstojníků z policejního prezidia.

Lessy kritiku za Husákovo oficiální ocenění medailí, která se uděluje za splnění zvlášť významného služebního úkolu, odmítá.

V době, kdy vedení policie není schopné dát lidem jasnou představu o jejich budoucnosti a mění návrhy systemizace každou chvíli, je to výsměch
Milan Štěpánek, šéf odborů

„Náměstek policejního prezidenta pro vnější službu obdržel medaili za zásluhy o bezpečnost za koordinaci bezpečnostního opatření na Šluknovsku. Díky tomuto opatření se situace ve šluknovském výběžku zklidnila,“ vzkázal policejní šéf přes svou mluvčí Pavlu Kopeckou.

Ocenění i pro Lessyho nejbližší

Ta zároveň dodala, že o dalším osudu Husáka ve vedení celé policie zatím Lessy nerozhodl, protože se věnuje prioritně nastavení nové organizační struktury prezidia, kterou po něm vyžaduje Kubice.

„Otázce setrvání pana Husáka ve funkci náměstka pro vnější službu se bude věnovat po odsouhlasení návrhu organizační struktury ministrem vnitra,“ uvedla Kopecká.

Kromě Husáka dostal v posledním předvánočním týdnu medaili za zásluhy také dosavadní Lessyho náměstek Pavel Osvald, jehož pozici prezident v rámci ústupků Kubicemu při dojednávání restrukturalizace prezidia nakonec obětoval, a také šéf Lessyho kanceláře Milan Vdoleček.

„Náměstek policejního prezidenta pro řízení lidských zdrojů a podporu výkonu obdržel medaili za stabilizaci a rozvoj informatiky v policii, ředitel kanceláře policejního prezidenta pak obdržel čestnou medaili za přípravu podkladů při nastavení početních stavů policie,“ vysvětlila důvody ocenění obou důstojníků Lessyho mluvčí.

Podle šéfa policejních odborů Milana Štěpánka by udělování a také zdůvodnění těchto medailí bylo za normálních okolností úsměvné.

„Ale v době, kdy vedení policie není schopné dát lidem jasnou představu o jejich budoucnosti a mění návrhy systemizace každou chvíli, je to výsměch,“ nechal se slyšet Štěpánek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám