Hlavní obsah

České hory praskaly ve švech, v Krkonoších nejvíc sněhu za pět let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krkonoše o víkendu zaplnily tisíce lyžařů, Špindlerův Mlýn dokonce v sobotu zaznamenal rekordní návštěvu probíhající sezóny – 10 000 lyžařů. Sněhu je na sjezdovkách díky bílé nadílce v minulých dnech nejvíce za posledních pět let. Rekord hlásí areál Mísečky-Medvědín, až 150 centimetrů.

Foto: Právo

U vleků se o víkendu tvořily dlouhé fronty.

Článek

K velké návštěvnosti o tomto víkendu významně přispěli Poláci. „V Polsku je 6. ledna na Tři krále svátek, takže mnoho Poláků k nám přijelo na prodloužený víkend,“ řekl šéf špindlerovského skiareálu Jiří Beran. Ve skiareálu také od soboty začaly platit ceny vedlejší sezóny, kdy celodenní jízdné pro dospělého kleslo ze 700 na 600 korun.

Ve skiresortu Černá hora v sobotu lyžovalo asi 4500 lidí, včera jich bylo kolem 4000. „Sněhu je nejvíc za posledních pět let, na Černé hoře až 130 centimetrů. Lyžuje se na přírodním sněhu, je to idyla,“ řekl vedoucí černohorského areálu Petr Hynek. Od středy v Krkonoších napadlo 60 až 70 centimetrů sněhu. Ode dneška by mělo být v nejnavštěvovanějších českých horách volněji a lyžování by mělo být podle Hynka bez front.

Turisté se však v Krkonoších musejí vyhnout lavinovým lokalitám, protože stále platí třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály.

„Třetí stupeň je nejzrádnější. Túry vyžadují už zkušené posouzení,“ varoval lavinový specialista horské služby Pavel Cingr.

Krušné hory praskaly ve švech

Krušné hory o víkendu také doslova praskaly ve švech pod náporem lyžařů. „V sobotu i v neděli přijelo po dvou a půl tisíce lyžařů,“ pochvaloval si návštěvnost Martin Píša z lyžařského areálu na severní straně Klínovce (1244m), kde jen o víkendu připadlo dalších 30 cm prašanu. „Na sjezdovkách máme už kolem jednoho metru sněhu,“ dodal Píša. „Nezaznamenali jsme žádný závažný úraz lyžaře,“ komentoval Martin Frič z horské služby na Božím Daru.

Plno bylo i na Bouřňáku v Ústeckém kraji. „Parkoviště byla plná lyžařů,“ popisoval Pavel Pilný z horské služby na Bouřňáku. „Zaznamenali jsme jen jeden lehčí úraz, což je minimum vzhledem k tomu, že sníh tady byl těžký a mokrý,“ dodal Pilný. Hůře dopadli lyžaři na Komáří Vížce. „Dva lyžaři si zlomili nohu,“ uvedl Antonín Rosenkranz z tamní horské služby. „Rovněž tady byla parkoviště kvůli obrovskému zájmu lyžařů zcela zaplněná,“ doplnil.

Sněžení vylepšilo podmínky k lyžování i v Orlických horách. V Deštném a v Říčkách leží na sjezdovkách od 30 do 70 centimetrů prachového sněhu. Na hřebeni Orlických hor mají běžkaři asi 70 centimetrů sněhu.

Konečně, libují si v Beskydech

„Bylo hodně lidí, střední návštěvnost,“ řekl Právu dispečer Horské služby Beskydy Libor Solanský. Tamní horští záchranáři podle něj ošetřovali o víkendu necelou desítku zraněných. „Čtyři úrazy byly těžké, zbytek lehké,“ doplnil.

„Návštěvnost po oba dny byla velmi dobrá, konečně taková, jaká má být,“ uvedl vedoucí skiareálu na Bílé Jaroslav Vrzgula s tím, že na Bílou přes víkend přijelo přes pět tisíc milovníků bílých sportů. Středisko už je v plném provozu, upraveny jsou i běžecké tratě.

„Sobota byla z hlediska návštěvnosti super, neděle pak asi na 70 procentech předchozího dne, celkově však víkend hodnotíme kladně,“ řekl šéf ski areálu v Mostech u Jablunkova Alois Martynek.

Jeseníky: Počasí nepřálo

Všechna lyžařská střediska v Jeseníkách mají dostatek sněhu, ale počasí o víkendu lyžařům příliš nepřálo. „Víkendovou návštěvnost bych charakterizoval jako průměrnou. Mnohé lyžaře zřejmě odradilo vlhčí, mlhavé počasí,“ řekl Právu v neděli po poledni náčelník jesenické Horské služby Michal Klimeš.

V Jeseníkách leží podle něj nejvíce sněhu v okolí Ovčárny, kde je ho zhruba 130 centimetrů, jinde se výška sněhové pokrývky pohybuje od 70 do 80 cm. „Sníh je však vlhký, těžší,“ uvedl Klimeš. Mnozí lyžaři vyrazili o víkendu v Jeseníkách i na běžky, využívali přitom zejména trasy upravené rolbami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám