Hlavní obsah

Bárta vyzval policii k vyšetření nahrávky se Škárkou

Právo, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Aféry s nahrávkami ve vládních Věcech veřejných zřejmě nemají konce. Na veřejnosti se objevila další z nich − aktéry zaznamenaného rozhovoru jsou bývalý poslanec této strany Jaroslav Škárka a Tomáš Jánský, dlouholetý obchodní partner šéfa poslanců VV Víta Bárty.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vít Bárta (VV)

Článek

Identitu Jánského prozradil v sobotu Bárta v rozhovoru s novináři i Škárka v tiskovém prohlášení.

Bývalý předseda a do loňského vyloučení výkonný místopředseda VV Škárka v tajně nahraném telefonickém rozhovoru z léta loňského roku přiznává, že se podílel s tehdejší šéfkou klubu VV Kristýnou Kočí na pokusu o odstranění Bárty a jeho lidí z vlády.

Vyjádřil i ochotu za peníze získat od Jánského kompromitující informace o Bártovi.

Podle Bárty by se měla Škárkovými tvrzeními zabývat policie. I když pokus o puč se tehdy nezdařil, vládní koalice se dostala do velké krize. Škárka podle Bárty v policejním spisu uvedl, že „co činil, činil s tím, že chtěl provést restrukturalizaci koalice bez vlády VV“.

„A to je věc velmi vážná, ve které, já pevně doufám, budou orgány činné v trestním řízení dále pracovat,“ prohlásil v sobotu Bárta.

Škárka: Je to podvrh

Škárka tvrdí, že nahrávka je podvrh. Rozhovor ale nepopírá: „V médiích zveřejněné věty jsou vytrženy z kontextu a nedávají pravdivý obraz o celé schůzce. Policie nahrávku pro nedůvěryhodnost svědka ze spisu vyřadila,“ tvrdí ve svém tiskovém prohlášení.

Podle něho nahrávku vypustil na veřejnost sám Bárta.

Z nahrávky je zjevné, že se Škárka pokoušel získat od Jánského kompromitující materiály na Bártu kvůli úplatkářské aféře, ve které policie stíhá jeho za přijímání úplatku a Bártu za jeho poskytnutí. Rozhovor se totiž odehrál na konci loňského srpna, poté, co Sněmovna rozhodla o vydání Škárky a Bárty k trestnímu stíhání právě v této v aféře.

Nahrávka dokumentuje, že Škárka byl informace o Bártovi ochoten i koupit. Škárkův protějšek zjevně s úmyslem Škárku vyprovokovat, naznačuje, že by za to chtěl i milióny. Škárka to neodmítnul.

„Kolik myslíš, že jsou schopni mi nabídnout?“ ptá se Jánský. Škárka odpovídá: „Nevím,“ a ptá se, kolik by si asi představoval.

Jánský říká: „Nevím, já nevím… co si oni představujou a co oni jsou schopni a ochotni vůbec jako vypustit... Protože jestli si myslej, že za tu informaci pustěj milión korun, a to je bezpředmětný, jestli si myslej, že za ní pustěj dva milióny, tak to je prostě píčovina jako to je…“ Škárka mu skáče do řeči výrokem „tak na půl roku života…“.

V nahrávce Škárka říká o chystaném puči ve VV toto: „…já jsem počítal s tím, že se to změní a že já budu mluvit do toho, jak se to různě, jak se to přerozdělí, jo, že se bude, že prostě nás nebude, nebudeme tři, ale budeme sedm nebo jedenáct, a budeme řešit, kdo v té vládě bude a nebude. S tím jsem počítal. To se nepovedlo, protože Vítek velmi, velmi rychle na ty lidi zaklekl a velmi rychle ty lidi, ty lidi prostě stáhl k sobě, přidržel u sebe. Takže…“

Měl tím na mysli neúspěch, kdy se k němu, Kristýně Kočí a Stanislavu Humlovi již nepřidal ani jeden z VV a pokus o puč nevyšel.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám