Hlavní obsah

Nečas: Adresnější systém motivuje, aby si člověk našel práci

Novinky, sad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Premiér Petr Nečas (ODS) odmítá pokusy ČSSD o zastavení reforem a v Partii na Primě Family chválil nová pravidla pro nezaměstnané a další změny. Podle něj už teď přinesly výsledky.

Premiér Nečas: Vytvořili jsme adresnější sociální systémVideo: Prima FTV

 
Článek

„Jsem přesvědčen, že vláda postupovala správně... máme šestou nejnižší nezaměstnanost v EU, v roce 2006 jsme byli sedmnáctí. Vytvořili jsme adresnější systém, který více motivuje, aby si člověk našel práci,“ pochlubil se Nečas.

Pokusům ČSSD zablokovat reformy nepřikládá moc váhu. „Základ té argumentace je vystaven na nepravdě, sociální demokraté měli obrovský prostor se vyjádřit,“ míní Nečas. „Je to pokus zablokovat parlament na několik měsíců“.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Nečas

„Ekonomická situace se zhoršila, ale mluví se někdy zbytečně katastroficky, zbytečně přehnaně. Některým kolegům se líbí provádět spíš spory než práci,“ míní premiér. Slabá stránka vlády je podle něj spíše komunikace s občany.

Budoucnost vidí v modernizaci České republiky, podpoře výzkumu a inovací. Výrobky musíme i vyvíjet, ne pouze montovat, říká Nečas. Pouhý přesun od průmyslu ke službám podle něj není řešením.

Přímá volba prezidenta? Povinnost

„Přímá volba prezidenta nikdy nebyla můj šálek čaje. Jsem zastáncem nepřímé volby. Bylo ale dosaženo kompromisu, je odhlasováno vládní programové prohlášení, já to respektuji... beru to jako lidskou a politickou povinnost,“ řekl premiér.

O konkrétní osobě se prý zatím v ODS nediskutuje. V pořadí důležitosti je to "poměrně nízko".

Premiér také v neděli sdělil ČTK, že Věci veřejné by měly zanechat hrátek kolem personálních změn ve vládě a naplnit dohodu o církevních restitucích. Úspory v činnosti ministerstev jsou podle Nečase potřeba, destabilizovat například ministerstvo pro místní rozvoj jeho slučováním s jiným úřadem je ale kvůli čerpání evropských fondů riskantní. [celá zpráva]

"Na mě to spíše dělá dojem, že Věci veřejné chtějí přijít s nějakou otázkou personálních změn ve vládě, a toto má být spouštěcí mechanismus, který to má spustit. Musím říci, že na tyto dětinské hrátky není čas ani prostor. Je třeba seriózně naplnit dohodu, kterou jsme všichni podepsali," řekl Nečas.

Reklama

Výběr článků

Načítám