Hlavní obsah

Hory jsou pod sněhem, na severu Moravy a Slezska hrozí ledovka

Novinky, ČTK, Stanislav Dvořák
Aktualizováno

V některých výše položených oblastech mají řidiči problémy a část silnic je zcela uzavřena, například v Krušných Horách. Naopak žádný problém nebyl v neděli ráno hlášen na dálnici D1. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) varuje před ledovkou, která se může až do pondělního rána tvořit na silnicích Moravskoslezského a Olomouckého kraje.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Sněhová nadílka na Liberecku

Článek

Ledovku podle ČHMÚ přinese chladný a vlhký vzduch, který do střední Evropy proudí od severozápadu. Při zmenšené oblačnosti a poklesu teploty vzduchu pod bod mrazu se proto bude na severu Moravy a ve Slezsku místy, jinde jen ojediněle tvořit náledí.

Podle Centra dopravních informací je D1 sjízdná, místy může být mokrá. Celkové uzavírky se týkají oblasti mezi Měděncem a Klínovcem na Chomutovsku a dále silnice 0143 v obci Jablonec nad Jizerou, kde leží na vozovce strom. Stejná překážka trápí i komunikaci mezi Beneckem a Vrchlabím.

V Olomouckém kraji jsou všechny silnice sjízdné, se sněhovou kaší či ujetým sněhem musejí řidiči počítat ve vyšších polohách na Šumpersku a Jesenicku, ale i Prostějovsku. Viditelnost mohou snižovat srážky, které jsou v nižších polohách dešťové a v severních okresech kraje přecházejí od středních poloh ve sněhové.

Například na Jesenicku je zataženo a od středních poloh se vyskytují sněhové přeháňky. "Od středních poloh je na chemicky udržovaných silnicích sněhová kaše a na inertně udržovaných cestách leží ujetý sníh krytý posypem. V nižších polohách Jesenicka prší a vozovky jsou mokré a holé," řekl dispečer jesenických silničářů. Obdobná je situace i na Šumpersku, teploty se tam pohybují v rozmezí od minus dvou do tří stupňů Celsia.

Rozbředlý sníh na Vysočině

Rozbředlý sníh na silnicích hlavně ve vyšších polohách komplikuje dopravu na Vysočině. V západní části kraje mrholí, jinde prší nebo padá sníh s deštěm. V polohách nad 600 metrů se místy mohou tvořit sněhové jazyky. Silnice jsou sjízdné, řidiči však musí jízdě věnovat zvýšenou opatrnost, doporučují silničáři.

Hlavní silnice jsou většinou mokré, ve vyšších polohách na nich leží zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření. Na vedlejších silnicích leží ujetá vrstva sněhu krytá posypem. Je zataženo, dešťové přeháňky přecházejí místy ve srážky sněhové. Teploty se pohybují od nuly do čtyř stupňů Celsia.

V horách ujetý sníh

Na silnicích nižších tříd na Trutnovsku, Náchodsku, Jičínsku a Rychnovsku leží rozbředlý sníh. Řidiči by měli jízdě věnovat zvýšenou opatrnost. Na silnicích v Krkonoších leží ujetý sníh, na otevřených úsecích silnic hrozí sněhové jazyky. Teploty v hradeckém kraji se v neděli ráno pohybovaly několik stupňů nad nulou.

Stejně jako v sobotu si řidiči musejí dát pozor na padající stromy. Ráno například spadl strom na cestu u Rudníka na Trutnovsku.

Opatrní musejí být řidiči i v Orlických horách, kde ráno drobně sněžilo a na cestách tam leží ujetý sníh. Hlavní silniční tahy v kraji jsou většinou mokré. Bez omezení je sjízdná dálnice D11 z Prahy do Hradce Králové.

V neděli by mělo být v kraji zataženo až oblačno s občasným deštěm nebo přeháňkami. V polohách nad 500 metrů nad mořem by přeháňky mohly být sněhové, na horách by mohlo být sněžení trvalejší. Ve vyšších polohách se dál mohou tvořit sněhové jazyky.

V jižních Čechách se tvoří sněhové jazyky, hrozí náledí

Sněhové přeháňky a silný vítr ztěžují dopravní podmínky hlavně ve vyšších polohách Jihočeského kraje. Na Prachaticku a v horských polohách Šumavy se tvoří sněhové jazyky, na Českokrumlovsku může vznikat náledí. Silnice jsou podle silničářů se zvýšenou opatrností sjízdné.

Hlavní silnice jsou většinou mokré po chemickém ošetření. V jižní části kraje leží na vedlejších silnicích zbytky sněhu po pluhování.

Dešťové přeháňky střídalo ráno v polohách nad 500 metrů nad mořem sněžení. Teploty se pohybovaly od mínus dvou do tří stupňů Celsia.

Reklama

Výběr článků

Načítám