Hlavní obsah

V Tanvaldu pohřbili zastřeleného Roma

Právo, ČTK, Ludmila Žlábková
Tanvald
Aktualizováno

Asi 200 lidí se zúčastnilo v Tanvaldu sobotního pohřbu dvaadvacetiletého romského mladíka, který byl před týdnem zastřelen. Po zádušní mši ve zcela zaplněném tanvaldském kostele vyprovodili lidé rakev na místní hřbitov. Bohoslužbu provázely emoce, někdo z rodiny i zkolaboval.

Pohřeb zastřeleného RomaVideo: Ludmila Žlábková, Právo

 
Článek

Záchranku ale účastníci pohřbu odmítli. Z hřbitova se pak většina lidí v průvodu vydala na místo, kde mladík na Nový rok zemřel. Zapalují zde svíčky. Na hřbitově i v kostele zahrála romská kapela.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo
Foto: Jiří Forman, Novinky

Na místě střelby zapalují pozůstalí svíčky.

Otec zemřelého řekl, že vyzývá vládu, aby se tato událost vyšetřila, a že není normální, aby byly stříleny děti.

Akce byla poklidná a bez problémů, nebyla narušena extremisty z jedné či druhé strany. V celém městě byly desítky policistů. Průvod komplikoval jen dopravu na silničním tahu směrem na Harrachov. Dopravu zde řídí policie.

V Tanvaldu pohřbili zastřeleného RomaVideo: Ludmila Žlábková, Právo

Podle policistů má být opatření pojato především jako monitorovací s cílem zajistit bezpečnost účastníků pohřbu a smutečního pochodu. V Tanvaldu je na obvodním oddělení policie obvykle do 20 lidí, po nedělním incidentu přibyli další čtyři policisté.

Po městě také chodí společné hlídky státní a městské policie. Strážníků je v asi sedmitisícovém Tanvaldu pět, dnes jsou ve službě všichni. Policie je také v kontaktu s místním sdružením Roma Tanvald, které rodině pomáhá.

Foto: Jiří Forman, Novinky

Pohřební průvod Romů v Tanvaldu

Ve městě v posledních dvou letech Romů přibývá, stěhují se sem z Česka, ale i ze Slovenska. "Musím konstatovat, že v Tanvaldě soužití mezi romskou menšinou a majoritní většinou není úplně bezproblémové," potvrdil starosta Petr Polák (ODS).

Foto: Ludmila Žlábková, Právo
Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Pozůstalí přichází na pohřeb.

Pohřební průvod Romů v TanvalduVideo: Jiří Forman, Právo

Po romském mladíkovi a jeho o dva roky starším bratrovi v noci střílel třiašedesátiletý muž z Tanvaldu. Další podrobnosti jsou zatím předmětem vyšetřování. Krajská státní zástupkyně Lenka Bradáčová zatím trestní stíhání proti nikomu nezahájila. Muž podal vysvětlení a je na svobodě. Rasové pohnutky činu státní zástupkyně vyloučila.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Pozůstalí přichází na pohřeb.

Vyšetřovatelé prověřují všechny varianty, co se na místě mohlo stát, od případné vraždy až po nutnou obranu. Ve hře je i varianta, že se v Tanvaldu stala loupež nebo krádež. "Nemohu vyloučit obvinění ani z jedné, ani z druhé strany, nebo zda tam padne obvinění na obou stranách," naznačila státní zástupkyně další možný vývoj. Další posun v případu by podle ní mohl nastat zřejmě příští týden.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Reklama

Související témata:

Související články

Senior zastřelil v Tanvaldu mladého muže

V Tanvaldu na Jablonecku byl v noci na neděli při potyčce zastřelen dvaadvacetiletý muž. Střelné poranění má i jeho o dva roky starší bratr.

Výběr článků

Načítám