Hlavní obsah

Obvinění neměla padnout, říká detektiv o kauze Tatra

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stíhání bývalého ministra obrany Martina Bartáka a zbrojaře Michala Smrže v kauze sporu mezi společnostmi Tatra a Praga je vykonstruované, účelové a navíc nezákonné. Tak se až doteď bránili sami obvinění, jenže tentokrát ostrá slova na adresu postupu úřadů v celé věci přišla z vlastních řad – od bývalého detektiva protikorupční policie, který je s průběhem zhruba ročního vyšetřování dobře obeznámen.

Foto: Anna Bortlíčková, Právo

Vůz Tatra Phoenix při testovacích jízdách na polygonu v Kopřivnici. Ilustrační foto

Článek

Právě policisté z protikorupční jednotky začátkem prosince ex-ministra obvinili na příkaz dozorujícího státního zástupce Dušana Táborského z korupce, jenže podle aktuálního svědectví jednoho z detektivů, který se Právu sám přihlásil, k tomu neměli jediný relevantní důkaz a exministra obvinili jen proto, že jim to bylo nařízeno.

„To šetření celou dobu spělo k odložení, se sdělením obvinění nikdo nepočítal. Důkazy nejen že podezření nepotvrzovaly, ale spíše ho vyvracely,“ řekl teď ke kauze Právu pod podmínkou anonymity detektiv, který od policie nedávno odešel do civilu.

Účelovost a záměr odstíhat podezřelé za každou cenu

„Je z toho cítit účelovost a záměr odstíhat podezřelé za každou cenu. Vadí mi, když je takto znásilňováno právo,“ vysvětlil zároveň důvody, které ho k nezvykle ostrému vyjádření vedly.

Policie se celou věcí začala zabývat na podzim 2010 na základě tvrzení amerických představitelů Tatry Williama Cabanisse a Duncana Sellarse, že si Barták během schůzky v roce 2008 ve Washingtonu říci o několikamiliónový úplatek za urovnání obchodních sporů mezi tatrovkou a společností Praga.

„Většina výslechů klíčových svědků byla hotova do loňského března a vyplývalo z nich, že k ničemu takovému nedošlo,“ řekl Právu exdetektiv protikorupční policie s tím, že už během jara se šetření dostalo do fáze, kdy mělo být odloženo. „Ostatně připravené bylo usnesení o odložení celé věci, ale na poslední chvíli přišel pokyn od státního zástupce, aby bylo zahájeno stíhání,“ konstatoval někdejší elitní policista.

Většina výslechů klíčových svědků byla hotova do loňského března a vyplývalo z nich, že k ničemu takovému nedošlo
Exdetektiv protikorupční policie

Výsledné usnesení pak podle něj dokonce obsahuje v části odůvodnění celé pasáže převzaté z původní verze k odložení: „Je to paradoxní, v úvodu je tvrzení, že se něco stalo a odůvodnění to zároveň vyvrací. Něco takového jsem za celou dobu mé praxe nikdy neviděl.“

Šéf protikorupčního útvaru Tomáš Martinec se k tomu včera nechtěl jakkoliv vyjadřovat. Kauza se táhne už více než rok a týká se sporu mezi Tatrou a společností Praga. Ta měla Tatře jako subdodavatel její armádní zakázky dodávat své převodovky a nápravy. Tatra, vlastněná Američany, jí však smlouvu vypověděla s tím, že jsou pragovácké díly údajně nekvalitní a vedení Pragy se poté na Tatře v arbitráži domáhalo zaplacení náhrady škody za ušlý zisk.

Právě za urovnání těchto sporů podle dřívějšího prohlášení šéfky ostravského krajského státního zastupitelství Zlatuše Andělové stíhaní muži po zástupcích tatrovky měli požadovat zhruba pět miliónů dolarů (téměř 94 miliónů korun). Svědectví bývalého detektiva však ukazuje, že k tomu neexistují žádné důkazy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám