Hlavní obsah

V břeclavské školce učila žena s TBC, děti čekají testy

– Břeclav

V jedné z břeclavských mateřských škol učila děti žena nakažená tuberkulózou. Lékaři u ní vážnou nemoc zjistili až později, když byla se zdravotními obtížemi hospitalizovaná. O případu informovala Česká televize. Podle ředitele Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje Jana Marečka sice děti půjdou na testy, protože v medicíně nelze nikdy nic stoprocentně vyloučit, ale nákaza je velmi nepravděpodobná.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Učitelka byla v zaměstnání se zdravotními potížemi jen několik dní, poté se odešla léčit.

Mareček zdůraznil, že žena je mimo školku od konce listopadu. V mateřince hygienici zavedli opatření. „Spíš preventivního charakteru, než že bychom očekávali, že by tam byl nějaký problém,“ uvedl. Děti budou sledovat zdravotníci, první kontroly začnou kolem 15. ledna. Režim skončí na konci května. Podle Marečka nepřicházejí lékařská vyšetření dětí pozdě, protože nemoc má dlouhou inkubační dobu a nelze ji zjistit dříve. Kontroly budou absolvovat i kolegové nemocné učitelky.

Výskyt TBC je rarita

Tuberkulóza se šíří většinou mezi lidmi ze sociálně slabého prostředí a okraje společnosti. Aby se nemoc přenesla z jednoho člověka na druhého, je potřebný velmi úzký kontakt, například sdílení jedné domácnosti. Podle Marečka proto ani u mateřské školy, kde učitelky děti berou do náruče, není nákaza pravděpodobná.

„Žádné z dětí není ze skupiny sociálně slabých obyvatel,“ zdůraznil a upozornil i na krátkou dobu, po kterou byla učitelka s nemocí v práci.

Případ označil Mareček za raritu. Před několika lety onemocněl tuberkulózou učitel jedné brněnské střední školy. Nikdo ze žáků se tehdy nenakazil. I jinak je nemoc podle hygienika poměrně vzácná, i když ne zcela výjimečná. Za rok ji lékaři v zemi zjistí u několika set lidí. Podle Marečka patří tuzemský výskyt tuberkulózy mezi nejnižší na světě.

Reklama

Výběr článků

Načítám