Hlavní obsah

Lékaři v Česku použili 3000 závadných silikonových implantátů

Právo, Václav Pergl

Zhruba tři tisíce závadných silikonových výplní prsů od francouzské firmy PIP byly implantovány v Česku. Dostalo je dva tisíce žen. Menší část z nich jsou ženy po rakovině prsu, větší těch, které si nechaly prsa z estetických důvodů zvětšit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Ve stanovisku ministerstva, které bude vydáno v pátek, bude pravděpodobně doporučení buď vyjmutí implantátů, nebo pravidelné lékařské sledování žen, které je mají, u specialisty,“ řekl ve čtvrtek Právu mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

„Ministerstvo jednání mezi zdravotnickými zařízeními a zdravotními pojišťovnami koordinuje. Chceme, aby postup v ČR vůči ženám, které tyto výplně mají, byl jednotný,“ dodal.

Přestaly se používat v roce 2010

Jak jsme již informovali, v Česku se přestaly tyto implantáty používat již v roce 2010, Státní ústav pro kontrolu léčiv nemá hlášeny zatím žádné nežádoucí příhody.

Všeobecná zdravotní pojišťovna eviduje od roku 2007 do loňského května 210 pacientek, které výplně od firmy PIP dostaly. Podle mluvčího pojišťovny Jiřího Roda pojišťovna situace analyzuje a výsledky by měla mít do několika dní.

Implantáty PIP se vyráběly od roku 2001 a francouzská asociace pro dohled nad léčivy zjistila, že se plnily silikonovým gelem, který nesplňoval parametry pro prsní implantáty. Objevovaly se trhliny, gel se mohl uvolnit do těla. V takovém případě ženám hrozí záněty.

Podle českého lékového ústavu ale testy neprokázaly u francouzských pacientek přímou souvislost mezi implantáty a rakovinou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám