Hlavní obsah

Prostořeký Rath pokutu platit nehodlá, obrátil se na Nejvyšší správní soud

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Běží o pokutu deset tisíc korun, kterou mu loni v březnu potvrdila Sněmovna na návrh mandátového a imunitního výboru za urážku ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09). Pokutu Rath odmítl zaplatit a obrátil se na soud, aby rozhodnutí poslanců zrušil. Ale neuspěl. Pražský městský soud jeho návrhu nevyhověl. Podle informací Práva proto Rath podal kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu (NSS).

Foto: Jan Handrejch, Právo

David Rath (ČSSD)

Článek

Rath je totiž přesvědčen, že v jeho případě šlo o politické rozhodnutí, které odporuje Ústavě. Kuloárové informace říkají, že jeho kasační stížnost může být předstupněm před stížností k Ústavnímu soudu. Tedy pokud by neuspěl ani u NSS.

Rath je jediný český zákonodárce, který odmítl zaplatit pokutu za disciplinární řízení a soudí se.

Jeho postoj naznačil, že pokud poslanec či senátor odmítne pokutu zaplatit, není síla, která by ho k tomu donutila. „Dosud jsme se s tím nesetkali,“ potvrdil Právu místopředseda sněmovního imunitního výboru Jan Vidím (ODS). Poslanec, tedy i Rath, není v zaměstnaneckém poměru, je to volený politik, takže není možné mu sumu z platu jen tak strhnout.

Reklama

Související témata:

Související články

Papalášem roku zvolen Klaus, druhý je Rath

Prezident Václav Klaus byl ve čtvrtek na základě internetového hlasování zorganizovaného pořadateli Festivalu politické písně Sokolov 2011 vyhlášen Papalášem...

Výběr článků

Načítám