Hlavní obsah

Po 22 letech soud řeší zbití disidenta Placáka příslušníky StB

– Praha

Až po 22 letech se ve čtvrtek začal Obvodní soud pro Prahu 7 zabývat údajným únosem a zbitím disidenta Petra Placáka třemi příslušníky Státní bezpečnosti (StB). Placák je spoluzakladatelem hnutí České děti, které se před listopadem 1989 podílelo na protirežimních demonstracích. Příslušníci StB jej údajně unesli, když v červnu 1989 protestoval proti kácení stromů v pražském parku Stromovka. Obžalovaní se hájí tím, že jde o Placákův výmysl. Uvedl to server iHNed.cz.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Protestu ve Stromovce se účastnilo asi 30 demonstrantů včetně tehdy pětadvacetiletého Placáka. Na místě už na něj prý číhali čtyři příslušníci StB, odvedli ho do auta a odvezli desítky kilometrů daleko, do lesů poblíž Křivoklátu na Rakovnicku. Tam mu poručili vystoupit.

„Tři z nich mě pak začali mlátit. Dostal jsem několik ran pěstí do břicha, a když jsem upadl, přidali mi ještě pár kopanců do hlavy,“ řekl serveru Placák. Policisté mu následně vzali doklady a nechali jej v lese. Placáka údajně zbili také další den, když si přišel na služebnu pro zabavené věci.

V souvislosti s tím byli obžalováni Antonín Prchal a Ladislav Irovský, kteří údajně Placáka bili, a Petr Vrbický, který jim dělal řidiče. Poslední z útočníků, René Springer, už zemřel. Všichni obžalovaní tvrdí, že se žádného napadení neúčastnili. „V té době jsem byl v zahraničí,“ uvedl Prchal, který dnes v Benešově vlastní menší bezpečnostní agenturu.

Irovského i Prchala jsme jmenovitě znali. Patřili k takzvanému bicímu komandu.
disidentka Petruška Šustrová

Bývalá Prchalova manželka také u soudu tvrdila, že spolu s manželem byli v době demonstrace na dovolené v Sovětském svazu. Ve prospěch obžalovaných u soudu svědčil ještě jeden z bývalých příslušníků Veřejné bezpečnosti, který byl v červnu 1989 u demonstrace ve Stromovce. Prohlásil, že si odvlečení Placáka nevšiml.

Někdejší disidenti a demonstranti ovšem potvrdili, že se zmínění příslušníci StB dopouštěli násilí na zadržených opakovaně. „O tom, že StB takovéto praktiky používala, se už tehdy řadu let vědělo. V disidentských kruzích jsme jmenovitě znali Irovského i Prchala. Patřili k takzvanému bicímu komandu,“ řekla u soudu novinářka Petruška Šustrová. „Pamatuji si zejména pana Prchala. Párkrát jsem od něj dostal přes držku,“ prohlásil zase chartista Martin Holata.

Až na třetí pokus

Policie se případem začala zabývat v roce 2007 na základě Placákova již třetího trestního oznámení v řadě. První oznámení na příslušníky StB podal Placák bezprostředně po napadení, druhé pak krátce po revoluci. Obě však vyzněla podle Placáka do ztracena.

Soud má pokračovat v březnu. Pokud by se někdejším příslušníkům StB vina prokázala, hrozil by jim za porušení pravomoci úřední osoby až desetiletý trest vězení. Za podobné zločiny z období totality však zatím v Česku padaly většinou jen podmíněné tresty.

Spisovatel a publicista Placák patří mezi významné osobnosti undergroundu a disidentských hnutí. Pořádal například řadu demonstrací, publikoval v samizdatu a hrál s legendární skupinou Plastic People of the Universe. Po revoluci působil v týdeníku Respekt a v dalších listech. Od roku 1995 je šéfredaktorem politicko-kulturního měsíčníku Babylon, od roku 2001 stejnojmenného nakladatelství. V roce 2010 začal pracovat pro Úřad vlády jako šéfredaktor vládního informačního serveru o Evropské unii Euroskop.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám