Hlavní obsah

Češi se zajímají o koupi německých stíhaček Eurofighter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká armáda se zajímá o koupi starších stíhaček Eurofighter, které používá německý Bundeswehr. S informací ve čtvrtek přišel list Financial Times Deutschland (FTD). Stíhačky by mohly nahradit švédské stroje JAS-39 Gripen, které má ČR pronajaté do konce roku 2015.

Foto: Reuters

Britský stíhací letoun Eurofighter Typhoon

Článek

„Informace zveřejněná deníkem Financial Times Deutschland se nezakládá na pravdě. Vláda zatím nerozhodla o dalším postupu při budoucím zajištění ochrany českého vzdušného prostoru. Až do rozhodnutí vlády ministerstvo obrany v této věci nečiní a nebude činit žádné kroky,“ sdělil v tiskové zprávě Jan Pejšek, tiskový mluvčí ministerstva obrany.

Podle FTD by Německo na prodeji "téměř nových letounů" vydělalo miliardy eur, v přepočtu desítky miliard korun.

Češi nejsou jedinými potenciálními kupci, o stíhačky se zajímají rovněž Slováci, Chorvati, Bulhaři a Rumuni. Například Bulhaři mají zájem o osm strojů.

V minulosti se hovořilo o několika variantách možného pokračování stíhacího letectva. Buď pokračovat v pronájmu letounů Gripen, což se zamlouvalo zejména vojákům, kteří jsou na ně zvyklí, nebo vypsat výběrové řízení. Definitivní rozhodnutí vyřkne vláda.

Premiér Petr Nečas (ODS) začátkem loňského prosince uvedl, že bude nutné brát v úvahu i horšící se ekonomickou situaci země.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám