Hlavní obsah

K pacientům na Plzeňsku vyjíždí lékařka bez atestace

Právo, Patrik Biskup

Plzeňská záchranná služba balancuje na hraně zákona. Ze stanoviště na Borech vyjíždí k pacientům v ohrožení života lékařka, která nemá zákonem stanovenou atestaci a pětiletou praxi, čímž nesplňuje podmínky k tomu, aby mohla samostatně pracovat. Vedení záchranky se brání tím, že společně s ní slouží v druhé posádce vždy zkušený lékař, který za její práci zodpovídá.

Foto: Petr Nový, Novinky

Článek

„Tato lékařka je pod dohledem staršího kolegy, což vyhláška o záchranné službě umožňuje a navíc to máme posvěcené od České lékařské komory,“ reagoval ředitel záchranky Roman Sviták. Odmítá, že by tím byly ohroženy lidské životy. „Zkušený lékař funguje jako garant na telefonu, se kterým může neatestovaná lékařka své kroky při léčbě pacienta konzultovat,“ vysvětlil Sviták.

Z praxe si lze ale asi jen těžko představit, že při samotném zásahu, kdy jde o vteřiny a situace bývá vyhrocená emocemi, se budou dva lékaři dohadovat na dálku o správném postupu. Klidně se však také může stát, že zkušený lékař bude v okamžiku, kdy se na něho nezkušená kolegyně obrátí, zasahovat u jiného případu. „Těžko asi bude při resuscitaci ještě udílet nějaké rady po telefonu,“ konstatoval zdroj znalý prostředí záchranné služby.

Navíc existuje hrozba, že ve chvíli, kdy by díky nezkušenosti lékaře přišel pacient o život, může případ skončit trestním postihem.

Má zkušenosti, hájí se záchranka

„Dotyčná lékařka slouží málo, řeknu čtyři směny do měsíce,“ dodal  Sviták s tím, že o práci na záchranné službě jeví obrovský zájem. „Je prozkoušená, má výborné znalosti a dovednosti. Půl roku jezdila v sanitce pod fyzickým dohledem zkušeného lékaře,“ upozornil Sviták.

Nasazením neatestované lékařky řeší plzeňská záchranka nedostatek kvalifikovaných doktorů. „Navíc si tím mladé lékaře sami vychováváme,“ uzavřel Sviták.

Pracovat samostatně na záchrance může podle zákona pouze lékař, který má atestaci v oborech ARO, interna, chirurgie, všeobecné lékařství, pediatrie a nebo urgentní medicína. Dále je zapotřebí pětiletá praxe.

Anketa

Je přípustné, aby zkušená lékařka, ale bez atestace, vyjížděla sama k pacientům?
Ano
78,9 %
Ne
21,1 %
Celkem hlasovalo 3382 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám