Hlavní obsah

Do ČR dorazil silný vítr, sněhové vánice komplikují dopravu

• Aktualizováno

Silný vítr, který ve vyšších polohách doprovází sněžení ve čtvrtek dopoledne komplikuje dopravu na mnoha místech České republiky. Meteorologové varovali, že poryvy mohou dosahovat až rychlosti orkánu. Silný vítr láme stromy, které na mnoha místech blokují dopravu, komplikace způsobuje i sníh a silničáři museli některé silnice pro nákladní vozy zcela uzavřít.

Sněhová bouře na Božím DaruVideo: Rudolf Voleman, Právo

 
Článek

Spadlý strom zablokoval silnici u Bečova nad Teplou, mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou jsou uvízlé kamióny a hrozí dopravní kolaps. Na silnici z Kořenova do Harrachova jsou rovněž uvízlé kamióny.

Čtěte v rubrice Vaše zprávy z regionů:
Hasiči odstraňovali na Zlínsku následky silného větru

Vichřice a silné sněžení, při kterém napadlo čerstvých dvacet centimetrů sněhu, uzavřelo i silnici z Božího Daru na Klínovec (1244m) v Krušných horách.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Odklízení sněhu na Božím Daru

„Úsek silnice mezi kruhovou křižovatkou nad Božím Darem a rozcestím na Klínovec jsme museli kvůli vichřici a silnému sněžení ve čtvrtek ráno uzavřít,“ uvedl šéf zimní údržby silnic v Karlovarském kraji Josef Bulka. „Je tam v tom počasí prakticky nulová viditelnost, auta by na sebe neviděla a mohlo by dojít k nějaké dopravní nehodě. Navíc tam uvízlo u Neklidu jedno osobní auto,“ popisoval Bulka.

Pro kamióny je zavřená i silnice z Náchoda do Polska a hraniční přechod v Harrachově.

Nehody na Vysočině

Sníh působí komplikace i v severních oblastech Královéhradeckého kraje. V Krkonoších napadlo během noci až 15 centimetrů nového sněhu. Podobně sněžilo i v Orlických horách. Silný nárazový vítr na silnicích tvoří sněhové jazyky a řidiči musí jízdě věnovat zvýšenou opatrnost.

Silničářům se vzdor abnormálně nepříznivému klimatu daří doposud  držet alespoň hlavní silniční tahy s náležitou zimní výbavou sjízdné a žádný z horských okresů Libereckého a Královéhradeckého kraje prozatím nemusel vyhlásit kalamitní stav.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Odklízení sněhu na Ústecku

Snížená viditelnost vlivem hustého sněžení a místy rozbředlý sníh trápil na Ústecku řidiče hlavně na dálnici D8 poblíž hranic s Německem a na vrcholcích Krušných hor. Silničářům v oblasti se ale dařilo udržovat i přes silný vítr a neustálé sněžení vozovky sjízdné. Na vozovce zůstávala místy jen sněhová břečka, jinak byly převážně mokré.

Srážka nákladního a osobního auta s těžkým zraněním řidičky komplikuje na Vysočině dopravu po I/38 u Dlouhé Brtnice, kde musela být silnice dokonce uzavřena. Nyní už je průjezdná, ale jen kyvadlově a pro osobní auta - silnici tak lemují dlouhé kolony nákladních vozidel.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Silničáři udržovali v okolí Petrovic na Ústecku silnice bez problémů sjízdné

Kamiony stojí též v několika kopcích, například u Zláténky na Pelhřimovsku na silnici I/19 či na téže silnici u Nového Města na Moravě a také mezi Přísekou a Brtnicí.

Problémy na Moravě a ve Slezsku

Husté sněžení komplikuje dopravu také v Moravskoslezském kraji. Zcela neprůjezdný je například silniční průtah okresním městem Bruntál. Havarovalo zde několik automobilů, které zablokovaly hlavní silnici.

Asi tříkilometrová kolona se vytvořila na hlavním silničním tahu mezi Frýdkem-Místkem a Slovenskem. „Velké komplikace jsou na čtyřproudé komunikaci u Mostů u Jablunkova. Dopravu řídí policisté,“ uvedl mluvčí frýdecko-místecké policie Vlastimil Starzyk.

Více než desítka kamiónů v buchlovských kopcích ve Zlínském kraji zablokovala kvůli vydatným sněhovým přeháňkám hlavní tah od Brna ke slovenským hranicím. Policisté odklánějí dopravu na objízdné trasy. „Uzavírka platí od 10:40 do odvolání,“ poznamenal uherskohradišťský policejní mluvčí Aleš Mergental. Od 13:00 už byl tah v obou směrech průjezdný.

Sněhové jazyky na Olomoucku

Na Šeráku v Jeseníkách meteorologové naměřili vítr o rychlosti v nárazech až 120 kilometrů za hodinu. „A může i zesílit. Hustě i sněží, a tak je tady klasická zimní vánice. Ani psa bych ven nevyhnal,“ řekl Právu ve čtvrtek v poledne Tomáš Honajzer z tamní meteorologické stanice.

Silnice jsou v Olomoucké kraji všechny sjízdné, ale s velkou opatrností. „V nižších polohách prší, nebo je déšť se sněhem, a tak vozovky jsou tam vesměs holé, mokré. Výše, především na Šternbersku, Potštátsku a v okolí Protivanova a Drahan na Prostějovsku je sněhová kaše a tvoří se tam sněhové jazyky,“ řekl Právu dispečer olomouckých silničářů Libor Palucha.

Poryvy větru byly i jinde

V nížinách vítr dosahuje rychlostí kolem 70 kilometrů v hodině. Během dne by mohl ještě zesílit.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Odklízení sněhu na Božím Daru

Ve čtvrtek dopoledne zaznamenal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na Milešovce náraz větru o rychlosti přes 100 kilometrů v hodině.

Zda vítr způsobil nějaké škody, není zatím jasné. Meteorologové ale už ve středu doporučili, aby lidé zajišťovali okna a dveře a byli opatrní při jízdě autem. To se při nečekaném silném poryvu může chovat nepředvídatelně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Problémy se sněhem v jižních Čechách

V nížinách prší

V nížinách prší, protože teploty přes den se pohybují mezi dvěma až šesti stupni. Vítr by měl vát i v následujících dnech, i když bude slábnout. Aktuální výstraha varuje před extrémně silným větrem do pátečního poledne. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám