Hlavní obsah

Děsivý signál pro politiky, hodnotí Okamura prezidentskou anketu

Právo, Jiří Ovčáček

Podnikatel Tomio Okamura se snaží uklidnit senátory, které by podle šéfa klubu ČSSD Petra Víchy mohla jeho kandidatura odradit od podpory přímé volbě prezidenta. Okamura tvrdí, že účast v klání o Hrad není na pořadu dne. Zároveň si ale nechává pootevřená zadní vrátka a uvádí, za jakých podmínek by se mohl do souboje zapojit. Navíc si ho z více než 50 tisíc hlasujících v anketě Novinek dokáže 66 procent představit jako prezidenta ČR.

Foto: Archiv, Právo

Tomio Okamura

Článek

„Je to děsivý signál současné politické reprezentaci, protože i v jiných anketách se žádný z kandidátů navrhovaných politickými stranami neumístil na prvním místě. Je to signál, který z mého pohledu hovoří o tom, že lidé si přejí v politice nějakou novou silnou tvář, protože evidentně nejsou spokojeni se stávajícím politickým vedením země,“ soudí podnikatel.

Senátory konejší slovy, že žádnou kandidaturu na prezidenta nevyhlásil. „To, že jsem byl umístěn do nějakých anket, a že jsem některé z nich vyhrál, anebo jsem byl druhý, mě velmi mile překvapilo. Kandidatura na prezidenta pro mě není v tuto chvíli vůbec na pořadu dne,“ reagoval Okamura pro Právo.

Pokud by vážně kandidaturu na prezidenta zvažoval, určitě by si podle svých slov „nechal prověřit podporu v senátních nebo jiných volbách“. Volby do třetiny Senátu se konají na podzim. Volba na Hrad, bez ohledu na způsob, počátkem roku 2013.

„Třeba Komárek“

Okamura uvedl, že je připraven podpořit celospolečensky respektovaného kandidáta s nezpochybnitelnou minulostí. Na dotaz Práva uvedl, že takovou osobností je čestný předseda ČSSD: „Mně by se líbilo, kdyby kandidoval třeba Valtr Komárek. Toho bych velmi rád podpořil.“

Pro Okamuru je politika velkým lákadlem. Pravidelně se vyjadřuje k politické situaci, neváhá přitom zabrnkat i na národoveckou strunu. V březnu 2010 dokonce hovořil o tom, že byl osloven s nabídkou usednout v křesle ministra pro lidská práva.

V poslední době se navíc věnuje prezidentským tématům. Loni oznámil zahájení celonárodní tradice sázení Stromu republiky na 28. října, v pondělí rozeslal svůj novoroční projev. „Vážení spoluobčané, každý nový rok stojíme před otázkou - vzkvétala naše země loni a bude vzkvétat letos? Ať už byla odpověď jakákoli - ukazuje se, že zatím nikdy v posledních letech naše země nevzkvétala tolik, kolik mohla,“ napsal Okamura.

Rozruch kolem Okamury zaměstnal i předáky stran. „Považuji za úsměvné, pokud pan Vícha něco takového říká. Bylo přece od samého začátku jasné, že jakmile bude přímá volba schválena, vynoří se řada podivných postaviček,“ řekl premiér a šéf ODS Petr Nečas. [celá zpráva]

Nečas i Sobotka budou lámat své senátory

Na politické scéně včera pokračovala i hra na černého Petra, občanští a sociální demokraté se obviňovali ze snahy zhatit nový způsob výběru hlavy státu.

Nečas soudí, že za obavami v souvislosti s Okamurou je odmítavý postoj ČSSD k přímé volbě: „ČSSD žádnou přímou volbu nechce. Dostala se do pasti svého pokrytectví a teď neví, jak z toho. Přiměli jsme ji ve Sněmovně, aby hlasovala pro. Uvidíme, jak teď v Senátu. Ale od začátku to soc. dem. hraje tak, že to možná schválí ve Sněmovně, ale pak po nalezení nějaké záminky to bude torpédovat v Senátu.“

Lídr soc. dem. Bohuslav Sobotka oplátkou Nečasovi vzkázal: „Doporučoval bych premiéru Nečasovi, aby vyvinul větší úsilí.“ Nečas deklaroval, že bude o podpoře přímé volby jednat se členy senátorského klubu ODS.

První místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) soudí, že v horní komoře by mohla přímá volba projít. Řekl Právu, že předpokládá, že v klubu ODS bude většina pro. Podobnou situaci očekává v případě TOP 09. Lidovci pak podle Sobotkova mínění také dodají podpůrné hlasy. Za rozhodující ale označil postoj ČSSD.

Apelovat na senátory své strany bude i šéf soc. dem. Sobotka. Doporučí, aby přímou volbu hlavy státu podpořili, a to ve znění schváleném Sněmovnou. Podle Sobotky by totiž přepracování návrhu schvalovací proces prodloužilo a ohrozilo konání přímé volby. „Jsem přesvědčen, že velká většina členů senátorského klubu ČSSD přímou volbu podpoří,“ řekl.

Reklama

Související články

Přímá volba prezidenta ve Sněmovně prošla

Poslanci přijali novelu Ústavy, která má umožnit přímou volbu prezidenta. Pro přijetí je potřeba dvoutřetinová většina v obou komorách parlamentu. Ve Sněmovně...

Výběr článků

Načítám