Hlavní obsah

Rekordní pokuta trestá chyby v tendru na obnovu pardubické čističky

Aktualizováno

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) udělil společnosti Vodovody a kanalizace Pardubice rekordní devítimiliónovou pokutu. Důvodem jsou chyby v tendru na modernizaci biologické čistírny odpadních vod v pardubické části Semtín. O udělení pokuty ve středu informoval šéf ÚOHS Petr Rafaj.

Foto: Novinky

Článek

Podle Rafaje vodárenská společnost nepostupovala transparentně při výběru nejvhodnější nabídky. Úřadu také vadí, že jej firma neinformovala o tom, že už uzavřela smlouvu s vítězem tendru.

Dosud nejvyšší pokutu za veřejné zakázky dostal od ÚOHS státní podnik Moravské naftové doly. Sankce činila pět miliónů korun, úřad ji uložil v roce 2007.

Stavba čističky již probíhá

Stavba čistírny v Semtíně už začala, vodárny na rozhodnutí ÚOHS nečekaly. "Kvůli splnění emisních limitů je nutné dokončit úpravy a spustit zkušební provoz do konce roku 2013. Museli jsme začít stavět, abychom stihli termín," uvedl v prosinci ředitel společnosti Josef Fedák.

Společnost získala na modernizaci příslib dotace 70 procent z uznatelných nákladů od Státního fondu životního prostředí. Definitivní rozhodnutí o přidělení peněz však dostane až poté, co doloží potvrzeného dodavatele stavby.

Náklady na stavbu se podle rozpočtu projektanta odhadovaly na 420 miliónů korun, vítězná firma nabídla cenu 305 miliónů korun. Kromě státní dotace budou Vodovody a kanalizace modernizaci platit také z úvěru a z vlastních zdrojů, finančně se na ní bude podílet i společnost Synthesia.

Modernizace měla stát původně 700 miliónů

Čistírnu vodárny vlastní, koupily ji od chemičky před pěti lety za 485 miliónů korun. Její modernizace zlepší životní prostředí, zvláště kvalitu vody v Labi. Původně měla být rekonstrukce ještě dražší, odhadem měla vyjít na zhruba 700 miliónů korun. Chemička ale zrušila část výroby, čistírna by tak měla zbytečně velkou kapacitu, a vodárny proto musely projekt přepracovat.

Evropská legislativa dříve určovala aglomeracím o velikosti pardubické modernizovat čistírny do roku 2010, což byl ale nereálný termín. Pardubické vodárny mají od krajského úřadu povolení dokončit investici a spustit zkušební provoz do konce roku 2013.

Reklama

Výběr článků

Načítám