Hlavní obsah

Lidé se základním vzděláním mají šanci složit zkoušku podobnou maturitě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé, kteří mají ukončené jen základní vzdělání, budou moci složit zkoušku, která bude podobná maturitě a může zvýšit jejich šance na trhu práce. Za zkoušku se bude platit a uchazeč se na ni musí sám připravit.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Zkoušky by měly probíhat souběžně se státními maturitami, které absolvují studenti. (Ilustrační foto)

Článek

"Fungovala by podobně jako státní maturity, ale nenahrazuje středoškolské vzdělání," vysvětlil mluvčí centra pro přípravu státních maturit Cermat Petr Habáň.

Úspěšné splnění ale nebude podle Habáně nahrazovat středoškolské vzdělání. Tvrdí, že pro zaměstnavatele bude informace, že uchazeč podobnou zkoušku má, prospěšná především tím, že bude mít jistotu, že uchazeč složil zkoušku z cizího jazyka a na nějaké úrovni jej ovládá.

Kolik bude zkouška stát, není podle Habáně zatím jasné. Bude prý ale levnější než jazykové zkoušky, které nyní zájemce vyjdou na několik tisíc korun.

Zkoušky by pořádaly školy zřejmě souběžně se státními maturitami. Měly by z toho příjmy, které by je motivovaly zkoušky organizovat.

ČTK upozornila, že z pořádání podobných zkoušek mohou těžit i vzdělávací agentury, které se nápadu mohou chytit a pořádat kurzy, které lidi na podobnou zkoušku připraví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám