Hlavní obsah

Politici začínají mluvit o omezení otevírací doby řetězců přes svátky

Obchody otevřené během Vánoc i o státních svátcích by se mohly stát minulostí. Zatímco doposud po určité regulaci otevírací doby volali vesměs pouze zástupci odborů, nyní o ní začínají hovořit i politici. Odboráři svůj návrh již některým politikům předali, šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík, který chce myšlenku přednést v koalici, se nicméně odkazuje na iniciativu voličů.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Nejedná se o návrh odborářů. Jde o impulz, který panu Gazdíkovi dala skupina jeho voličů ve Zlínském kraji a kterým se rozhodl zabývat. Návrh ale ještě neprošel ani vnitrostranickou diskusí," řekla ve středu mluvčí TOP 09 Alžběta Plívová.

Gazdík podle České televize chce na nejbližším jednání K9 předložit za TOP 09 návrh na zákaz prodeje v obchodech o svátcích. "Na K9 to vznese, ale pouze jako téma k diskusi nikoli jako hotový návrh," podotkla mluvčí. Návrh na regulaci otevírací doby podporuje podle ČT i Gazdíkův kolega, ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Problém s ním nemá ani šéf poslanců VV Vít Bárta. Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura je k němu naopak skeptický.

Obchodníci nesouhlasí

Odborový svaz pracovníků obchodu (OSPO) usiluje o to, aby byl prodej zakázán či omezen v polovině z 12 státních svátků a o Vánocích. Jejich návrh počítá s tím, že na Štědrý den by velké supermarkety a hypermarkety mohly mít otevřeno maximálně do 14:00, zatímco loni fungovaly i do 16:00. O vánočních svátcích by pak velké obchody musely zůstat zavřené. Provoz obchodů by podle odborářů měl být zakázán také například na Velikonoce či 17. listopadu. Omezení provozní doby se ovšem nemá vztahovat na prodejny s plochou menší než 200 metrů čtverečních a večerky.

Omezení otevírací doby ve svátcích platí například v sousedním Rakousku či Německu. V minulosti se o ně o omezení zasazovali někteří poslanci ČSSD a KSČM.

Čeští obchodníci s ním však nesouhlasí a chtějí nechat na zákaznících, zda  do prodejen zavítají.  "Vždy jsme zastávali liberální postoj, ať si každý obchodník sám zváží, jakým způsobem chce nabízet své služby. Jsme tedy proti jakékoliv regulaci, protože nejlepší regulací je zájem zákazníka," uvedl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka.

Anketa

Vadilo by vám omezení otevírací doby obchodů v době státních svátků?
Ano
22,8 %
Ne
72,6 %
Nijak zásadně
4,6 %
Celkem hlasovalo 9962 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám