Hlavní obsah

Chyby žalobců v kauze Mostecké uhelné prošetří policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf Vrchního státního zastupitelství v Praze (VSZ) Stanislav Mečl se obrátil na policii kvůli postupu žalobců v kauze Mostecké uhelné společnosti (MUS). Předal policistům výsledky vnitřní kontroly, aby vyhodnotili, zda nejde o podezření ze spáchání trestného činu. Ve středu to řekla mluvčí VSZ Iva Vojtková.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Stanislav Mečl

Článek

Mečl již dříve k závěrům vnitřního dohledu uvedl, že ve spolupráci žalobců se švýcarskou stranou odhalil průtahy. Za zodpovědné označil několik státních zástupců, mimo jiné svého předchůdce Vlastimila Rampulu. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman nyní také rozhoduje o případném podání kárných žalob. [celá zpráva]

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vlastimil Rampula

"Výsledky vnitřní kontroly v kauze MUS byly předloženy policejnímu orgánu k vyhodnocení, zda se nejedná o podezření z trestného činu," uvedla Vojtková. Policie má již od prosince na stole několik trestních oznámení, která padla kvůli prodlevám a možným pochybením českých úřadů v souvislosti s dotazy Švýcarska, zda se ČR připojí k tamnímu trestnímu řízení.

Zbytečné neodůvodněné průtahy

Vnitřní kontrola podle dřívějších slov Mečla odhalila především bezdůvodné mnohaměsíční průtahy při vyřizování žádostí Švýcarska o právní pomoc, více než roční prodlevu při vyřizování podnětu k připojení České republiky s nárokem na náhradu škody v trestním řízení ve Švýcarsku, roční zpoždění při vyřizování podnětu k provedení prohlídek jiných prostor a zpochybňování závěrů švýcarských úřadů.

Foto: Petr Horník, Právo

Náměstek pražského vrchního státního zástupce Libor Grygárek

Podle Mečla je za průtahy při vyřizování žádostí švýcarské justice o právní pomoc odpovědný ve věci činný státní zástupce, kterým byl Ladislav Letko. Odpovědnost podle šéfa VSZ nesou i Marcela Kratochvílová, která již byla v souvislosti s kauzou sesazena z vedení odboru závažné hospodářské kriminality, náměstek vrchního státního zástupce Libor Grygárek a bývalý vrchní státní zástupce Rampula.

"Zjištěné skutečnosti je nutné považovat za závažné, neboť průtahy v řízení ohrozily účel trestního řízení vedeného v České republice z důvodu možného promlčení některých částí prověřovaného jednání. Dále pak došlo ke zkomplikování uplatnění práv České republiky na náhradu škody a též k ohrožení důvěryhodnosti České republiky v oblasti mezinárodní justiční spolupráce," uvedl dříve k závěrům vnitřní kontroly Mečl.

O kárných žalobách bude jasno během pár dnů

Materiál v prosinci předal ministru spravedlnosti Jiřímu Pospíšilovi (ODS), který po jeho prostudování uvedl, že závěry nasvědčují možnému pochybení konkrétních státních zástupců, vůči kterým by tak měla být vyvozena kárná odpovědnost. "Pro konečné rozhodnutí, proti komu a v jaké podobě budou kárné žaloby podány, bude důležité stanovisko nejvyššího státního zástupce JUDr. Pavla Zemana," sdělila dříve mluvčí ministerstva Tereza Palečková. Zeman by měl rozhodnout v nejbližších dnech.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman

Česká policie se kauzou MUS zabývá dlouhá léta, žádné obvinění však dosud nepadlo. Švýcaři otevřeli vyšetřování souvislostí obchodů s akciemi MUS v roce 2005 kvůli podezření, že z MUS byly přes vedení firmy nelegálně vyvedeny peníze. Švýcarská prokuratura případ předala soudu loni v říjnu. Významná část majetku MUS byla podle obžaloby převedena do Švýcarska a zde "vyprána". Obžaloba zahrnuje skutky kvalifikované jako praní špinavých peněz, nekalá správa nebo podvod.

Nejasný osud peněz

Švýcarští vyšetřovatelé zablokovali v přepočtu přes 12 miliard korun. České republiky se již od první poloviny roku 2010 dotazovali, zda se hodlá připojit jako poškozená strana s nárokem na náhradu škody. Švýcaři totiž tvrdí, že Česko v souvislosti s obchody s akciemi MUS přišlo o miliardy. Na dotazy však za Česko až do nedávné doby nikdo nereagoval.

Stát nyní hledá cestu, jak se domoci zablokovaných peněz. Média nedávno informovala o tom, že švýcarský soud zamítl žádost České republiky o připojení k trestnímu řízení. Soud prý při této příležitosti kritizoval způsob komunikace českých úřadů a hovořil o "dlouhém otálení". Stát se chce proti rozhodnutí odvolat a pokud neuspěje, chce zkusit další způsob. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám