Hlavní obsah

Důvěra ve Sněmovnu je nejnižší v historii

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Důvěra občanů v Poslaneckou sněmovnu klesla loni v prosinci na historické minimum. Poslancům důvěřovalo pouze 16 procent veřejnosti. Stejné důvěře se těší i členové vlády. Největší důvěře se z ústavních institucí těší Ústavní soud a jeho předseda Pavel Rychetský, za nimiž následuje prezident Václav Klaus. Plyne to z výzkumu agentury STEM.

Foto: Petr Horník, Právo

Článek

Důvěra ve Sněmovnu je nejnižší za celou dobu existence samostatné České republiky. Oproti šetření z června loňského roku si Sněmovna o tři procentní body pohoršila.

Mírné zlepšení zaznamenal naopak Senát, jemuž důvěřuje 25 procent veřejnosti, což je o dva procentní body více než v předchozím šetření.

Důvěra v parlamentní komory (v procentech)
listopad 2002červen 2011prosinec 2011
Sněmovna591916
Senát232325
zdroj: STEM

Lépe si naopak stojí předsedové obou komor. Šéfce Sněmovny Miroslavě Němcové důvěřuje 40 procent veřejnosti, předsedovi Senátu Milanu Štěchovi 29 procent občanů.

Ve srovnání se členy kabinetu, jimž důvěřuje rovněž pouze 16 procent veřejnosti, se vyšší důvěře těší i předseda vlády Petr Nečas (ODS), jemuž důvěřuje 28 procent lidí.

Zatímco v prosinci 2010 důvěřovalo kabinetu 32 procent lidí, v květnu 2011 to bylo již pouze 18 procent veřejnosti.

Důvěra v prezidenta (v procentech)
březen 2005červen  2011prosinec 2011
785551
zdroj: STEM

Relativně stabilní důvěře se v poslední době těší prezident Václav Klaus, jemuž aktuálně věří 51 procent veřejnosti. Ještě lépe si v očích veřejnosti stojí Ústavní soud a jeho předseda Pavel Rychetský. Tam jde shodně o 57 procent občanů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám