Hlavní obsah

„Zmrzlého“ bezdomovce v Brně si oficiální místa nevšímají

Právo, Jan Trojan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Heršpická ulice v jižní části Brna, čtyřproudový přivaděč od jihu. Na lavičce pod zastávkovým přístřeškem tam sedí zmrzlý bezdomovec. Nikdo si ho nevšímá už dlouhou řadu týdnů. Kolem sebe má naházené tašky a krabice se starými hadry. Jeho schoulená postava vynikla v úterý ráno na jasném slunci, do obličeje pod kloboukem však vidět není.

Foto: Jan Trojan, Právo

Vycpaný panák u jižního brněnského přivaděče vypadá opravdově.

Článek

Zastavili jsme a zjistili, že postavu někdo šikovně naaranžoval, panák v ošuntělém kabátě je vycpaný.

„Zátiší“ však vypadá zcela opravdově, mnozí řidiči zpomalují i na velmi frekventované silnici a výjev si prohlížejí. Z oficiálních míst se k této ne zrovna malé ostudě Brna nikdo nehlásí, i když v minulých dnech si místo obhlíželi strážníci.

K důvěryhodnosti výjevu přispívá, že právě v tomto místě občas odpočívají skuteční živí bezdomovci. Toho kašírovaného přikrývá prošívaná přikrývka. Podle zdrojů z magistrátu je v samotném Brně na 1500 bezdomovců. Letošní zima je k nim dosud milosrdná, v mrazech se uchylují do přístřešků dobročinných organizací. Například v Bratislavské ulici provozuje Diecézní charita Brno malé noční centrum s kapacitou 20 míst.

„Lidé tam spí na židlích, někteří si lehnou na zem. Máme-li plno, voláme do jiných organizací, nenecháme nikoho na mrazu,“ ujistila Diana Tuyet - Lan Kosinová z charity. Centrum provozují ve vlastní režii, bez příspěvku státu či města, jen ze zdrojů Tříkrálové sbírky, jejíž letošní ročník právě v pondělí začal.

Foto: Jan Trojan, Právo

Vycpaný panák u jižního brněnského přivaděče vypadá opravdově.

V celém Česku jsou desetitisíce bezdomovců, jen v hlavním městě jich přežívá na 4000.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám