Hlavní obsah

Klaus jednal s šéfy parlamentních komor i o přímé volbě

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus přijal k novoročnímu obědu na Pražském hradě předsedkyni Sněmovny Miroslavu Němcovou (ODS) a šéfa Senátu Milana Štěcha (ČSSD). Podle Štěcha hovořili například o přímé volbě hlavy státu, kterou bude zanedlouho posuzovat Senát.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS), prezident Václav Klaus a šéf Senátu Milan Štěch (ČSSD) v Lánech.

Článek

"Dostali jsme se i k otázce přímé volby prezidenta. Diskutovali jsme o výhodách, nevýhodách, rizicích a já jsem sdělil odhad, že v Senátu ten návrh projde," citovala ČTK šéfa Senátu.

Senátorský klub ČSSD, který má v horní komoře většinu, podle Štěcha přímou volbu z větší části podpoří. "Pokud to bude tak i v jiných klubech, tak by to projít mělo, i při všech těch rizicích, která tam jsou," dodal.

Na setkání jsem se těšil, přiznal Klaus

Klaus při uvítací ceremonii prohlásil, že se vždy na novoroční setkání ústavních činitelů velmi těší. S oběma politiky chtěl mimo jiné probrat situaci uvnitř jejich komor.

„Jedna komora se bude obměňovat na podzim, doufejme, že ta druhá nikoli,“ poznamenal Klaus. Na podzim bude obhajovat mandáty jedna třetina Senátu. Na sněmovní volby může dojít, pokud se zhroutí vláda, což vzhledem k takřka neustávajícím šarvátkám uvnitř koalice a nadcházející světové krizi nelze vyloučit.

„Od té chvíle, kdy jsme se tu před rokem loučili, se mnoho změnilo, tak i o tom bychom si chtěli promluvit,“ doplnila Němcová. Štěch popřál všem hodně zdraví do nového roku, a aby se předpokládané problémy ČR vyhnuly.

Klaus s chotí Livií v pondělí přijal v Lánech premiéra Petra Nečase (ODS) s jeho manželkou Radkou. Státníci si postěžovali, jak někdy „trpí a vzdychají“ při legislativním procesu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám