Hlavní obsah

Beru zpět, ať si děti ve škole oddechnou 10 minut, říká Dobeš

Právo, ČTK, luk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Myšlenka na zkrácení přestávek ve školách, jak ještě v úterý ráno navrhoval ministr školství Josef Dobeš (VV), nevydržela ani jeden školní den. V době, kdy ještě probíhalo odpolední vyučování, už ministr obeslal média, že svůj návrh stahuje. S návrhem počítala změna vyhlášky ministerstva školství.

Foto: Jiří Falout, Právo

Ilustrační foto

Článek

Po zveřejnění informace ministr svolal poradu vedení resortu, která se jednoznačně usnesla, že změna by nebyla ve prospěch žáků.

„Kratší přestávka by totiž žákům neumožnila dostatečnou přípravu na další hodinu a nezajistila jim prostor pro splnění hygienických potřeb,“ uvedlo ministerstvo ve své tiskové zprávě.

Vše zůstane při starém

Změnu podle Dobešova úřadu iniciovaly školy. Ještě v úterý dopoledne Patrik Kubas z tiskového odboru ministerstva školství později zrušený záměr vysvětloval tím, že má vyjít vstříc malým školám, kdy by ředitel zkrácením přestávek mohl upravit celkovou délku vyučování tak, aby žáci nemuseli dlouho čekat na dopravní spojení.

Přestávky mezi vyučovacími hodinami však budou nadále nejméně desetiminutové, jedna přestávka v dopoledním vyučování musí trvat nejméně 15 minut. Dnes jsou přestávky ve školách většinou desetiminutové, velká přestávka, tedy ta, která je po druhé vyučovací hodině, trvá většinou 20 minut. Přestávka na oběd je půl hodiny až hodinu.

Další změny navrhované v rámci vyhlášky mají snížit byrokracii, školám se například usnadní pořádání plaveckých kurzů nebo vyplňování vysvědčení. Vyhláška upravuje také vzdělávání v zahraničí.

Změny se dotknou i mateřských a středních škol

Další vyhláškou chce zase ministerstvo do přeplněných školek dostat víc dětí. Pokud některé z dětí vyzvedává člen rodiny už po obědě, může na odpolední část pobytu přijít na jeho místo jiné dítě.

Rodiče dítěte, které by chodilo do školky "ve zbývající době", by za něj platili nejvýše dvě třetiny běžného poplatku.

Jak bude v praxi tato možnost probíhat, zatím není moc jasné. Školky si budou muset ujasnit, které z dětí bude ve školce obědvat, a také zjistit, zda rodiče vůbec budou mít zájem vodit dítě do školky v poledne.

Novinky by se měly dotknout také středních škol, termíny přijímacích zkoušek by se měly jednotně konat od 22. do 30. dubna včetně zkoušek na dálkové a nástavbové obory. Dosud přitom mohly školy "přijímačky" pořádat až do 7. května, na některé typy škol až do první poloviny května. Letos už ale budou střední školy v květnu zaměstnány jednotnými maturitními testy. Vyhláška by měla začít platit ještě v lednu, protože do konce měsíce musejí ředitelé škol vyhlásit podmínky pro přijímací řízení.

Anketa

Myslíte si, že pětiminutová přestávka mezi vyučovacími hodinami je dostatečná?
ano, dětem se aspoň zkrátí doba vyučování
13,7 %
ne, děti potřebují na odpočinek a přípravu delší dobu
86,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 29876 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám