Hlavní obsah

Dobeš chce dotace vyřešit do tří měsíců, jde prý jen o technický problém

Právo, Novinky, rsk, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr školství Josef Dobeš (VV) po úterním setkání s premiérem Petrem Nečasem (ODS) slíbil, že problémy, kvůli nimž ČR hrozí pozastavení vyplácení evropských dotací, jsou pouze technického rázu a budou do tří měsíců odstraněny. Pokud by se tak nestalo, Česko by mohlo přijít o desítky miliard.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství Josef Dobeš (VV) s premiérem Petrem Nečasem (ODS)

Článek

Dobeš situaci kolem problémů s vyplácením dotací označil za "hysterickou".

Bez peněz z evropských fondů by mohly být ohroženy jak peníze na klíčové projekty resortu, jako jsou státní maturity, srovnávací zkoušky pro žáky 5. a 9. ročníků ZŠ, tak příprava pro výběr školného na VŠ.

Na Dobeše kvůli těmto problémům tvrdě zaútočili představitelé koaliční TOP 09 i opoziční ČSSD. Dobeš by měl podle nich vyvodit osobní odpovědnost a z čela resortu odejít. [celá zpráva]

Ministra se naopak zastal premiér Nečas, který připomněl, že problémy s čerpáním jsou dlouhodobé a nelze je svádět pouze na Dobeše. [celá zpráva]

Neduhy jsou staršího data, hájí ministra strana 

Za Dobešem stojí i vedení VV. Podle místopředsedkyně Dagmar Navrátilové členům předsednictva Dobeš v úterý detailně vysvětlil situaci kolem evropských fondů. „Svoji argumentaci obhájil. Ukazuje se, že řada vytýkaných neduhů je staršího data, z dob Dobešových předchůdců z let 2008 až 2009,“ řekla Právu.

Dobeš za přímo odpovědnou osobu označil někdejšího ředitele sekce pro čerpání evropských fondů a šéfa jihomoravské TOP 09 Jana Vitulu. Ten ale tvrdí, že projekty v rámci Vzdělanost pro konkurenceschopnost jsou „čistý tunel“, a svou vinu odmítá. [celá zpráva]

Kalousek se ohání neoficiální zprávou EK

Stojí za ním i jeho stranický nadřízený a ministr financí Miroslav Kalousek, který na tiskové konferenci uvedl, že má již k dispozici neoficiální zprávu Evropské komise, která chyby v čerpání z fondů rozebírá. Podle Kalouska zpráva v angličtině jasně hovoří o tom, že „architekt a projektant si zaslouží jedničky“, chybovali prý dodavatelé a dozor investora.

Na tiskové konferenci ve středu ale nechtěl místopředseda TOP 09 nic konkrétního říkat, jelikož zpráva je stále neoficiální. „Jsem dalek toho, abych se na dálku přel s panem premiérem nebo panem ministrem. Našim společným zájmem se školstvím je minimalizovat negativní dopady,“ řekl Kalousek. S Evropskou komisí (EK) chce ještě jednat, předpokládá, že zhruba polovina pochybení bude vysvětlena.

Za problémy mohou i kraje a ministerstvo financí

Dobeš se ale odpoledne pustil do Kalouska, že právě jeho resort nese odpovědnost za kontrolu. Podle něj jednou z výtek Evropské komise je fakt, že kontrolní orgány problémy s operačními programy nezachytily. „Audity jsou pole pana ministra financí,“ prohlásil Dobeš.

Podle něj se 90 procent stížností eurokomisařů týká projektů z let 2007 až 2009, kdy jim vévodil Vitula. Kritika padla i na hlavu krajů. EK se podle Dobeše nelíbily například okolnosti projektu e-learningového vzdělávání na Ústecku. „Partnerem měla být firma, v níž figuroval radní Mirko Bernas,“ poznamenal Dobeš a podivil se, kde takové informace EK sehnala.

Mimo jiné se podle Dobeše EK nelíbil nedostatek kontrol, které měl u svých projektů provádět Středočeský kraj. Největší problémy se prý týkaly terciárního vzdělávání. Lidé, kteří na projektech pracovali a často na vedlejší pracovní poměr, podle EK pobírali příliš vysoké platy. Podle Dobeše parametry mezd nastavoval „nějaký pan Vitula“. Dobeš podle svých slov snížil platy o 380 miliónů korun, audit pak o něco později požadoval snížení o 214 miliónů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám