Hlavní obsah

Cesta do složité země může někdy dopadnout špatně, varoval tajemně Klaus

Právo, dan

Mlčení o tom, jak se tři zadržovaní Češi dostali ze Zambie, neprolomili v pondělí ani prezident a premiér. Podle Václava Klause je ale potřeba si vzít z příběhu tří Čechů, jimž hrozilo až 25 let za údajnou špionáž, ponaučení: jet do exotické, ale nestabilní země může občas skončit špatně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

„Každý, kdo cestuje do složitějších zemí, by měl vědět, že nejede na jednoduchý výlet, který je bez jakéhokoli nebezpečí, a já bych moc prosil, aby to všichni začali brát v úvahu,“ řekl Klaus.

Tři turisté se domů dostali za utajovaných okolností. Jak v pondělí uvedlo Právo, nejspíš se tak stalo za pomoci pasů na cizí jména a po převozu do jiné země. [celá zpráva]

Premiér Petr Nečas uvedl, že je rád, že čeští občané jsou znovu ve vlasti. K záchranné akci ale nechtěl nic sdělit: „Cokoli vím, nesmím k tomu říci.“

Dodnes je částečně zahalen tajemstvím návrat českého entomologa z Indie Emila Kučery, kterému v roce 2008 hrozilo tříleté vězení. Podle Kučery mu přítelkyně poslala na adresu jeho indického známého druhý legální pas, na který se dostal domů přes Nepál.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám