Hlavní obsah

Dobešův projekt je čistý tunel, kritizuje Vitula ministra školství

Právo, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet úředníků zabývajících se eurofondy se za ministra školství Josefa Dobeše (VV) více než zdvojnásobil, přesto čerpání peněz nefunguje. Může za to špatné řízení a Dobešova chaotická personální politika, řekl v ČT někdejší ředitel sekce pro čerpání evropských fondů a šéf jihomoravské TOP 09 Jan Vitula.

Článek

Na školství se podle něj nyní objevily až půlmiliardové projekty, které slouží k vyvádění prostředků. Jeden z nich, projekt na distribuci tiskovin podporující finanční gramotnost, je pak, podotkl Vitula, „čistý tunel“.

Kvůli chybám hrozí pozastavení čerpání v programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost s rozpočtem 53 miliard korun. Dobeš ovšem tvrdí, že problémy zdědil, zastal se jej i premiér Petr Nečas (ODS).

V novinách vám domů budou chodit letáčky, na nichž bude napsáno, že se nemáte zadlužovat. Je to čistý tunel.
Jan Vitula (TOP 09)

„Místo 180 lidí má teď sekce pro EU 380 lidí,“ uvedl Vitula. Když Dobeš přišel na úřad, vypracoval prý Vitulův tým analýzu, podle níž by potřebovali ke 180 stávajícím zaměstnancům přijmout dalších 30 na kontroly projektů.

To ale podle Vituly ministr odmítl s tím, že se naopak musí propouštět. Vitula krátce poté z ministerstva odešel. Dobeš podle něj vyhodil zkušené úředníky a poté nabral nové, kteří si ale se složitou administrativou nedokážou poradit.

„My jsme měli (s Dobešem) zásadně rozdílný pohled na to, jak strukturální fondy řídit,“ řekl Vitula. A dodal: „Po odchodu náměstka Hodináře se objevují na ministerstvu projekty, které nikdo nepřipravoval a mají hodnotu až půl miliardy korun.“

Do domácností letáčky za půl miliardy

Jeden z projektů slouží podle Vituly k vyvádění prostředků prostřednictvím distribuce tiskových materiálů do domácností.

„V novinách vám domů budou chodit letáčky, na nichž bude napsáno, že se nemáte zadlužovat. Je to čistý tunel,“ kritizoval Vitula Dobeše.

Nejde v takovém případě podle něj o podporu vzdělávání: „Do tisku někde připluje půl miliardy za to, že přináší letáky.“ První náměstek Jakub Hodinář odešel ze školství koncem minulého roku.

Audit Evropské komise zjistil chyby v zadávání veřejných zakázek a nedostatky v kontrolním systému a v několika projektech realizovaných jak kraji, tak ministerstvem. Většina kontrolovaných projektů byla z let 2008 a 2009, kdy je měl na starosti právě Vitula.

„Projekty ale pokračovaly až do roku 2010 a 2011,“ hájí se. Audit prý ukázal, že systém byl dobře nastaven, za Dobeše ale selhalo řízení. Důkazem je podle něho například to, že management kontrol nebo takzvaná auditní stopa, podle níž jde dohledat jednotlivé úřední kroky, dostaly od Evropské komise známku tři.

„Je třeba jednoznačně říci, že to nezačalo příchodem pana ministra Dobeše do jeho funkce,“ řekl premiér Nečas po pondělním obědě s prezidentem v Lánech.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám