Hlavní obsah

V plzeňské Mži čeká rybáře životní úlovek

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Až tři čtvrtě metru velcí pstruzi vážící kolem tří kilogramů plavou od pondělka v plzeňské řece Mži. Kapitální ryby vysadili do nově vzniklého trofejního revíru pracovníci Českého rybářského svazu. Sportovní rybáři tak mají šanci ulovit si životní rybu. Stačí si koupit speciální povolenku.

BEZ KOMENTÁŘE: Narostlí pstruzi plavou od pondělka v plzeňské MžiVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

„Vyšli jsme vstříc našim členům, kteří po něčem takovém už dlouho volali,“ řekl hospodář Západočeského rybářského svazu Jaroslav Vogl. Podle něho půjde výhradně o lososovité druhy ryb, jako je pstruh obecný nebo duhový, lipan a siven.

„Zatím jsme do řeky nasadili pět set kilogramů těchto ryb. Dalších třicet metráků máme připraveno na sádkách a do revíru je budeme postupně doplňovat během roku,“ dodal Vogl.

Cena povolenky na speciální revír je 3500 korun a může si ji koupit pouze registrovaný člen rybářského svazu. “Chytat se tady může celoročně. Zkorigovali jsme počet docházek na pětatřicet za rok a lov je povolen pouze na umělou mušku s háčkem bez protihrotu. Žádná jiná omezení nad rámec zákonných předpisů nejsou. Další pravidla určuje obecně platný rybářský řád, jako například hájení jednotlivých druhů ryb, jejich míru a dobu lovu,“ konstatoval Vogl.

Většina rybářů úlovek pustí

Revír tvoří čtyřkilometrový úsek od Kalikovského mlýna až po jez v Radčicích. „Jedná se o tok přírodního charakteru s čistou vodou bez zásahu meliorací a s řadou meandrů. Navíc přímo v městské aglomeraci. Výhodu má i v tom, že v zimě nezamrzne, protože tok tvoří vypouštěná spodní voda z přehrady Hracholusky,“ pokračoval Vogl.

Funkcionáři rybářského svazu počítají s tím, že většině rybářů, kteří si tuto speciální povolenku koupí, půjde hlavně o sportovní zážitek a ulovené trofejní kousky pustí zpět do vody. „Samozřejmě ale mají právo si rybu odnést,“ doplnil Vogl.

Pokud se nový revír zaběhne a bude ekonomicky rentabilní, počítá rybářský svaz něco podobného zřídit i v dalších lokalitách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám