Hlavní obsah

U některých zákonů trpím a vzdychám, svěřil se Klaus Nečasovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lány
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus po společném obědě s premiérem Petrem Nečasem (ODS), jeho ženou Radkou a svou manželkou Livií před novináři znovu vyjádřil podporu vládě. Přiznal ale, že při podepisování některých zákonů trpí a vzdychá. Nečas jej prý u oběda ujistil, že trpí a vzdychá, když pro zákony hlasuje, nicméně hlavě státu také připomenul, že podobné grimasy provázely i 90. léta.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Petr Nečas s manželkou Radkou a prezident Václav Klaus s chotí Livií v Lánech

Článek

„Otázkou bylo, zda souzním s politikou vlády. V hrubých obrysech ano. Říkal jsem ale panu premiérovi, že vzdychám, když podepisuji některé zákony, které nechci sice narušit, ale trpím,“ politoval se Klaus.

Nečas jej pak doplnil, že se sám necítí o mnoho lépe. „Panu prezidentovi jsem říkal, že někdy trpím a vzdychám, když pro ně hlasuji, ale tak to bylo i v 90. letech,“ řekl Nečas s tím, že se oba státníci shodli i v tom, že dané zákony jsou zkrátka daní za jednotu koalice.

K nadsázce se Klaus uchýlil i při odpovědi na otázku, zda si státníci a jejich manželky stejně jako před rokem vyměnili dary. „Dary jsme v rámci úsporných opatření letos škrtli,“ řekl stručně Klaus.

Oba státníci probírali odpoledne při obědě vnitrostátní i zahraničně politické otázky. V zásadních záležitostech se prý shodli, například i v tom, že v době nadcházející krize by se měli politici zdržet malování apokalyptických scénářů a zastrašování investorů.

Nečas schůzku označil za „velmi užitečné“ setkání. Dámy mezitím probíraly Vánoce, děti a vnoučata, ale i sociální politiku či problematiku rušení dětských ústavů.

K obědu byla tradiční zvěřina

Klaus a Nečas se v doprovodu manželek v poledne sešli k tradičnímu společnému novoročnímu obědu na zámku v Lánech na Kladensku. K tématům rozhovoru patří mimo jiné plány v začínajícím roce včetně koordinace zahraničních cest. Ve stejné sestavě se hlava státu a šéf exekutivy s partnerkami sešli už podruhé, což v posledních letech nebývalo úplným pravidlem.

Prezident Klaus s chotí Livií přivítali premiéra Nečase a jeho manželku Radku, která pro tuto příležitost zvolila černé šaty, nad schodištěm zámku v Lánech. Livia hosty uvítala v červeném.

Novoroční menu tradičně nabízelo zvěřinu, Nečasovi ale oproti loňskému roku mohli místní specialitu ochutnat s jinou přílohou. "Obměnili jsme menu, byl sice jelen, ale s bramborovým knedlíkem a se špenátem," poznamenala po setkání Livia Klausová.

Ještě před hlavním chodem se servírovala zvěřinová paštika, lánské pečivo a bramborová polévka. Ke kávě měli Klausovi a Nečasovi tvarohový dort. Popíjeli moravská vína - Pálavu a Merlot.

Buďte vládě loajální, vzkázal Klaus koalici

Loni Klaus v novoročním projevu podpořil Nečasovu koaliční vládu a vyjádřil i podporu reformám, které před ní stojí. Koncem roku už byl ale ke kabinetu kritičtější. Vláda, která prodělala už sedm ministerských výměn, se ukázala být podle něho slabší a méně výkonná, než jak to vypadalo na podzim roku 2010. „Oslabovaly ji vnitrokoaliční spory, prokázané či neprokázané aféry,“ uvedl před měsícem prezident. Nyní apeloval na koaliční politiky, aby byli vládě loajální.

Letos prezident v projevu na Nový rok zdůrazňoval potřebnost pokračovat v reformách politického, ekonomického a sociálního systému. Upozornil ale také na špatnou společenskou atmosféru v zemi a kritizoval různé nátlakové skupiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám