Hlavní obsah

Předpověď počasí: Připravte se spíš na jaro

Novinky, jim

Teploty budou v nadcházejícím týdnu klesat pod nulu jen zřídka a vysoká oblačnost přinese především plískanici než sněhovou nadílku. Podle Dagmar Honsové z Meteopressu budou příští dny připomínat spíše začátek března než vrchol zimy. Podle ní si to však může příroda na jaře vynahradit.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Růže vykvetla 1. ledna v Praze na Balkáně.

Článek

První lednový týden se bude pohybovat nad teplotním normálem, už nyní se teploty vytáhly o šest stupňů nad dlouhodobý průměr. Převažovat by měla oblačnost s deštěm, pouze na horách by mělo místy sněžit.

V pondělí proudil od rána do Čech teplý vzduch, který vyšrouboval teploty k rozmezí od sedmi do 11 stupňů nad nulou. Už v 7:00 naměřili meteorologové například v Doksanech na Ústecku deset stupňů Celsia. Na Moravě a ve Slezsku ale bylo po ránu chladněji do jednoho stupně Celsia, denní maxima však vystoupí ke třem až sedmi stupňům.

Od Německa se během dne přihrnou mračna, která přinesou deště. Na horách se očekávají srážky smíšené.

Velká oblačnost po celý týden

V úterý bude v Čechách z počátku dne polojasno, na Moravě a ve Slezsku zataženo až oblačno. Odpoledne se však poměry na západě a východě vystřídají. Po ránu se teploty budou pohybovat mezi čtyřmi stupni až nulou, odpoledne pak vystoupí ke třem až sedmi stupňům Celsia. Na horách bude padat déšť se sněhem. Přidá se ještě čerstvý vítr, který v nárazech dosáhne i rychlosti 55 kilometrů v hodině.

Obloha pod mrakem s občasnými dešti by měla vydržet až do středečního rána. Na horách by ale mělo sněžit a postupně i v níže položených oblastech. Teploty se budou pohybovat ve stejných mezích jako v úterý.

Zbytek pracovního týdne se ponese ve znamení velké oblačnosti, na většině území bude oblačno až zataženo, ve vyšších polohách by mělo sněžit. Ranní teploty poklesnou k intervalu od tří stupňů k minus jednomu, přes den vystoupí maximálně k jednomu až pěti stupňům nad nulou.

Se škůdci si budou muset místo mrazů poradit lidé

Obdobné počasí vydrží i po celý víkend. Velkou oblačnost doprovodí místy srážky, které budou ve vyšších polohách přecházet ve sněhové.

„Ale i v těch horských oblastech je sníh mokrý a ani během dalších 14 dní se zřejmě sníh nikde neudrží, takže lyžaři si v nejbližší době na své nepřijdou,“ shrnula závěrem Honsová. Podle ní takto teplá zima připomíná rok 2007, kdy se například v Praze udržel sníh všeho všudy jen po tři dny.

„Příroda to ale většinou zařídí tak, aby roky vycházely v průměru zhruba stejně, takže je možné, že nám to vrátí v tom březnu,“ doplnila Honsová. Pokud ale mrazy neudeří, bude se ČR v letošním roce potýkat se škůdci, jako jsou klíšťata nebo slimáci, kteří zimu v relativně teplé půdě přežijí a v sezóně se pak přemnoží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám