Hlavní obsah

Květiny pro Václava Havla odpluly po Labi

Právo, ape
Ústí nad Labem
Aktualizováno

Loď s květinami, kterými se lidé loučili s bývalým prezidentem Václavem Havlem, vyplula v pondělí z Ústí nad Labem. Do Děčína po celkem třídenní plavbě z Prahy dorazila kolem 10:30. Lidé zde květiny naházeli do Labe, nyní putují do Německa. Věnce a květinové vazby bylo podle Michaela Kocába potřeba rozebrat, do vody naházeli jen biologický materiál.

Loď s květinami pro HavlaVideo: Aleš Pelikán, Právo

 
Článek

Květiny pro Václava Havla po třídenní plavbě lodí z Prahy skončily v pondělí v Děčíně v Labi. Věnce a kytice začali kolem poledního po zakotvení lodi uprostřed řeky v centru města rozebírat místní dobrovolníci a posádka lodi Lužnice, která člun s květinami doprovázela.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Vhození všech květin do Labe trvalo zhruba hodinu a půl. Podílel se na tom i Michael Kocáb.

Akci v Děčíně přihlíželo na březích zhruba 1500 lidí, kteří příjezd lodi přivítali potleskem. Kytice do vody pod zámkem házeli Michael Kocáb, bývalý šéf Havlovy prezidentské kanceláře Ivo Mathé a šéf Trutnov Open Air Festivalu Martin Věchet. Ostatních šest týmů lidí oddělovalo umělé květiny a plasty. Podle Kocába, který celou plavbu vymyslel, nesmí do řeky nic anorganického.

Loď byla vyklizena zhruba po hodině a půl, za tu dobu se první kytice dostaly po vodě až na hranice s Německem. Většina lidí, kteří na březích čekali, odešli krátce po vhození prvních květin do vodního proudu.

Foto: Libor Zavoral , ČTK

Loď s květinami pro Václava Havla během plavby zdravily spousty lidí.

Na lodi plula do Děčína kromě posádky také asi desítka lidí, kteří nastoupili v Ústí nad Labem, aby Havla symbolicky doprovodili na poslední cestě. Již v neděli večer se jich do ústeckého přístavu ve Vaňově přišlo na příjezd lodě podívat asi 300.

Čtěte v rubrice Vaše zprávy z regionů:
Havlova květinová loď proplula pod kralupským mostem

Loď Lužnice a nákladní člun vyrazily z Prahy na Silvestra, první noc kotvily v Mělníku. Podle sestry Angeliky z řádu boromejek je celou cestu na březích zdravili lidé, kteří zapalovali svíčky a mávali, troubily klaksony aut i vlaků.

"Nebyl úsek více než 500 metrů, kde by někdo nestál. Atmosféra je úžasná, takové reakce lidí jsme nečekali," uvedla. Řada lidí zastavovala podél řeky i na cestě do Děčína, mávali a loď si fotili.

Foto: Libor Zavoral , ČTK

S květinami pro Václava Havla vypluli i Martin Věchet, organizátor trutnovských rockových festivalů, které Havel navštěvoval, a Angelika Pintířová, jedna z boromejek, které se o Havla v nemoci staraly.

Bývalý prezident Václav Havel zemřel v neděli 18. prosince na své chalupě na Hrádečku, kde v posledních měsících pobýval.

Reklama

Výběr článků

Načítám