Hlavní obsah

Klaus: Rád bych se mýlil, ale nečeká nás lehký rok

• Aktualizováno
Novinky, jas

Prezident Václav Klaus v neděli vystoupil s tradičním novoročním projevem. Prezident očekává, že začínající rok 2012 nebude patřit k nejlehčím, přesto není třeba vidět věci černě, neboť naše země je v základních parametrech stabilní.

Novoroční projev prezidenta Václava KlauseVideo: Prima FTV

 
Článek

"Není bohužel vyloučeno, že se v nejbližších měsících problémy některých zemí ještě dále prohloubí a že se Evropa vrátí do recese. To by zasáhlo i nás. Byl bych rád, kdybych se v tomto svém dnešním, poněkud pesimistickém odhadu mýlil podobně, jak jsem se loni mýlil v odhadu optimistickém. Dvanáctý rok dvacátého prvního století patrně k nejlehčím patřit nebude," uvedl prezident s tím, že si sami zhoršujeme problémy "nedobrou společenskou atmosférou".

"Vytváříme si vysoký stupeň vzájemné nedůvěry a z prestižně politických důvodů si navzájem blokujeme i ty věci, o kterých vědí všichni, že se udělat musí," uvedla hlava státu.

Podle Klause je jedním z našich problémů i to, že jsme si v souvislosti se vstupem do Evropské unie nastavili práh našich očekávání a nároků příliš vysoko. "Propast mezi skutečností a těmito nezodpovědně vytvořenými očekáváními dosáhla díky tomu asi největší velikosti za celý polistopadový, již 22 let trvající vývoj," míní prezident.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Václav Klaus při novoročním projevu

Nezbytné reformy

Prezident se zmínil i o potřebě reforem. "Vím, že už je na toto slovo spousta lidí alergická – a právem. Mnoho let bylo toto slovo zneužíváno tím, že se o potřebě zásadních změn pouze mluvilo. Pokud se nechceme dočkat opravdu bolestivých následků, musí se tyto změny provést co nejrychleji," uvedl prezident s tím, že změnit se musí celkový přístup lidí, kteří si zvykli zvyšovat své nároky bez ohledu na stav ekonomiky.

V závěru projevu vyzdvihl prezident pilné, pracovité a nadané lidi, kteří stojí mimo pozornost médií a širší veřejnosti. "Právě tito lidé jsou zárukou naší budoucnosti," uzavřel Klaus s přáním, aby se rok 2012 stal "rokem životní pohody".

Připomněl i odchod Havla

Klaus na úvod svého projevu připomněl nedávné úmrtí svého předchůdce a často i názorového oponenta Václava Havla a zopakoval, že nejen jako prezident se Havel zasloužil o naši svobodu a demokracii.

"Uzavřel se jeden lidský život, k jehož významu se jistě budeme vracet," uvedl Klaus.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám