Hlavní obsah

Čechoslováci zakončili rok 2011 na nejvyšším vrchu Bílých Karpat

Právo, Aleš Fuksa
Aktualizováno

Více než tisícovka lidí se v poslední den roku sešla na nejvyšším vrchu Bílých Karpat. Silvestr na Velké Javořině se nesl v atmosféře česko-slovenské vzájemnosti, lidé si v jednu hodinu popolední zazpívali společnou hymnu, připili slivovicí a zapálili vatru přátelství.

Článek

„Letos jsme se sešli už podevatenácté. Už sice zmizel ten původní prvek protestů proti rozdělení České a Slovenské federativní republiky, ale je dobře, že se z této akce stala tradice,“ uvedl Radovan Kunc, který stál společně s bývalým federálním ministrem životního prostředí Josefem Vavrouškem u prvopočátků polistopadového setkání Čechů a Slováků na Javořině.

Počasí výletníkům přálo

„Letos je tu nádherná atmosféra. Navíc konečně vyšlo počasí. Poslední dva roky bylo sychravo a přišlo nás tu mnohem méně. S manželem a dětmi jsme se navíc letos rozhodli, že na Velké Javořině vydržíme přes noc. Spíme na opravené turistické Holubyho chatě,“ přiblížila Věra Stojarová ze Zlína.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Provozovatel Holubyho chaty Miro Martinček pro účastníky česko-slovenského připravil i neobvyklé překvapení. Spolu s kuchaři na obrovském rožni opekl býka.

Na nejvyšší vrchol Karpat obvykle na Silvestra přichází jen několik stovek lidí. Letošní rok byl výjimečný především kvůli příznivému počasí. K hraničnímu kameni bratrství Čechů a Slováků a památeční mohyle Josefa Vavrouška, který tragicky zahynul v roce 1995, chodili lidé po celé odpoledne. Někteří u mohyly již tradičně nechávali kamínky z cest.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám