Hlavní obsah

V ulicích Prahy se po Vánocích hromadí odpadky

Novinky, Michaela Cmíralová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Krabice, obaly, zbytky jídla. Toho všeho má každá domácnost po Štědrém večeru požehnaně. A všichni se odpadu snaží zbavit. Končí to, jak jinak, přetékajícími popelnicemi a odpadky povalujícími se nejen v kontejnerech, ale i v jejich okolí.

V ulicích Prahy se po Vánocích hromadí odpadkyVideo: Novinky

 
Článek

„Během vánočních svátků jsme zaznamenali nárůst odpadu papíru o 80 procent, skla o 30 procent, směsného odpadu o 20 procent a plastu o 10 procent,“ uvedla tisková mluvčí Pražských služeb Miroslava Egererová. I přesto, že popeláři do ulic vyráželi o to častěji, takový nápor není možné stihnout hned uklidit. Kolem spousty kontejnerů, především těch na papír, se tak stále povalují kartony. Do sběrných nádob se na mnoha místech už nic nevejde.

Podle Egererové je to dáno tím, že dostáváme vánoční dárky, které jsou dobře baleny, a každá domácnost chystá bohaté vánoční večeře, což znamená spoustu potravin a opět dalších obalů.

Foto: Novinky

Přeplněné sběrné nádoby na papír v pražských ulicích.

Pražské služby mají ale pro tyto výjimečné situace připravený speciální plán. Kromě toho, že jejich auta vyjíždějí v běžných intervalech, mají naplánovány i nadstandardní odvozy odpadu. Během svátků si tak jejich zaměstnanci rozhodně neodpočinou. „Pražané mohli v ulicích vidět i naše hlídky čistoty. Auta, která objížděla nejvíce zatížená místa a sbírala odpad, který ležel mimo sběrné nádoby,“ doplňuje Miroslava Egererová.

Oproti minulým rokům přitom měli popeláři mnohem snazší situaci. Běžně jim totiž práci ztěžuje i počasí. Letos ale zatím sníh ani sněhové závěje, které odvoz odpadu značně komplikují, zatím nepřišly.

Nejvíc jsou přitom záplavou odpadků postižena především sídliště a další místa s hustou zástavbou. Další nápor na odvoz odpadu očekávají Pražské služby už za nedlouho. Čeká nás Silvestr a také se blíží doba vyhazování vánočních stromků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám