Hlavní obsah

V Ralsku vypustí do obory zubry

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ralsko

O nepřehlédnutelný zvířecí druh jsou bohatší české lesy v oblasti mezi Mladou Boleslaví a Českou Lípou poblíž Ralska. V nejbližších týdnech by tu měli být do velké obory vypuštěni mohutní zubři. Osmihlavé stádo strávilo své první Vánoce na území Čech.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Zubři v aklimatizační oboře poblíž Ralska.

Článek

Vojenské lesy a statky, které se mimo jiné starají o zdejší rozsáhlá území donedávna okupovaná sovětskou armádou, si nechaly letos v lednu z Polska přivézt pět zubrů – jednoho býka a čtyři krávy, z nichž tři byly březí.

Zvířata strávila téměř celý letošní rok v menší aklimatizační oboře, kde neměla kontakt s jinými zvířaty, a zvykala si na nové prostředí. Nyní už jsou ve stádu i tři telata. „Daří se jim tu dobře a počítáme s tím, že během ledna by mohli být vypuštěni do velké obory Židlov,“ řekl Právu ředitel Vojenských lesů a statků Jiří Janota.

Z bezpečí aklimatizační obory se tak velká zvířata dostanou do oblasti, kde by na ně mohli narazit například houbaři. „Jsou to plachá zvířata a nejsou nijak nebezpečná. Agresivní by mohli být jen samci v době říje, v období září, října, nebo samice s čerstvým teletem, která se rodí v květnu či červnu. Pokud se k nim lidé nebudou přibližovat a zachovají si odstup kolem osmdesáti metrů, tak si jich nebudou ani zubři příliš všímat a lidem se spíš vyhnou,“ ujistil Janota.

Správci zdejších lesů počítají s tím, že stádo by mělo mít v budoucnu dvacet až třicet kusů.

Zubři jsou největší evropští savci podobní americkým bizonům, dospělý jedinec může vážit až 1200 kilogramů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám