Hlavní obsah

S nástupem nového roku propukne v Česku chřipková epidemie

Právo, Václav Pergl

Přestože v některých krajích počet nemocných akutními respiračními onemocněními a chřipkou stoupá, lékaři zatím o epidemii nehovoří. Předpokládají však, že v Česku vypukne do poloviny ledna.

Foto: Konstantin Chernichkin, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Epidemii chřipky očekáváme až po Novém roce, kdy se po svátcích lidé vrátí do práce a děti do škol. Chřipka se pak zřejmě začne lavinovitě šířit,“ řekl Právu Michael Vít, hlavní hygienik ČR.

Podle Víta je v populaci rozšířen chřipkový virus A (H1N1), který zde byl již v minulosti a byl označován jako prasečí chřipka. Vakcína, kterou se letos očkuje, obsahuje látku proti tomuto viru. Očkovat se ovšem v Česku nechala jen čtyři procenta obyvatel, o 16 procent méně, než je obvyklé v západní Evropě.

Nová hranice epidemie

V tomto týdnu připadá v ČR 1200 nemocných chřipkou a respiračními onemocněními na 100 tisíc obyvatel, což je proti minulému týdnu pokles o deset procent.

„Letos poprvé se bude nově epidemie považovat od 1700 nemocných na 100 tisíc obyvatel. Dosud to bylo o 300 nemocných více,“ informoval Vít. Jak upřesnil, nejvíce nemocných je teď v severomoravském kraji (1500 na 100 tisíc obyvatel) a dále v Jihomoravském a v Libereckém kraji.

Horečka, bolesti svalů a kloubů

Podle Víta by lidé neměli chřipku podceňovat. Často ji zaměňují s pouhým nachlazením. Zatímco však při nachlazení bolí hlava jen zřídka, u chřipky je bolest výrazná. Stejně je tomu i s horečkou. Při chřipce nás bolí klouby a svaly a celkově jsme schvácení.

Chřipka se šíří vzduchem, protože jde o kapénkovou nákazu. Stačí proto, aby nemocný kašlal nebo smrkal, a viry se rozlétnou do okolí. Inkubační doba je od několika hodin až do tří dnů.

Lékaři doporučují při příznacích onemocnění zůstat doma v posteli a pít teplý čaj s dostatkem vitamínu C. První volbou léku je paralen. Antibiotika na chřipku nezabírají. Jsou totiž určena na bakteriální onemocnění a chřipka je onemocnění virové.

Reklama

Výběr článků

Načítám