Hlavní obsah

Poslanci KSČM a TOP 09 byli letos nejvzornější

Právo, jov

Zákonodárci z řad komunistů a TOP 09 letos kralují v žebříčku účasti na hlasování Sněmovny. Podle občanského sdružení KohoVolit.eu nejméně chyběli. Obě strany se tak symbolicky přetahují o příčky úspěšnosti stejně jako v průzkumech volebních preferencí. Nejvíce podle statistiky absentovali zákonodárci ČSSD a VV.

Foto: Petr Horník, Právo

Jednání Sněmovny

Článek

„Český poslanec chyběl v roce 2011 v průměru při každém pátém hlasování,“ konstatovalo ve středu občanské sdružení. Průměrná účast na hlasování, podle politických stran, byla v případě poslaneckého klubu KSČM 85 procent, u TOP 09 to bylo 83 procent, u ODS 76 procent, VV 75 procent a ČSSD 74 procent.

Za celý rok nebyl ani u jediného hlasování poslanec soc. dem. Petr Jalowiczor, který je ale dlouhodobě těžce nemocný. Soc. dem. se přitom nechystá svého poslance vyzývat ke složení mandátu. „Nedávno jsem zjišťoval aktuální zdravotní stav, ten je velmi vážný. Považoval bych z lidského pohledu za krajně nevhodné vyzývat k složení mandátu,“ řekl ve středu Právu šéf zákonodárců ČSSD Jeroným Tejc s tím, že poslancova regionální kancelář funguje.

V poslanecké lavici se dále příliš neohřál Petr Gandalovič, který byl ovšem jmenován českým velvyslancem v USA a na mandát rezignoval. Dále hojně chyběli Vítězslav Jandák (ČSSD), Pavel Drobil (ODS), Michal Hašek (ČSSD) a Karel Schwarzenberg (TOP 09). Poslední dva jmenovaní jsou však vytíženi svými dalšími funkcemi, Hašek je jihomoravským hejtmanem a šéfem Asociace krajů ČR, Schwarzenberg plní povinnosti ministra zahraničí.

Účast se oproti loňsku neopatrně zvýšila

Skokanem roku je poslanec TOP 09 Jan Farský. V roce 2010 se kvůli úrazu zúčastnil pouze 34 procent hlasování, letos 73 procent. Titulem vzorný poslanec by se mohli s 99 procentní účastí na hlasování honosit zákonodárci TOP 09 Luděk Jeništa a Rudolf Chlad. Na záda jim s 98 procenty dýchá komunista Vladimír Koníček.

„Nejméně chyběli poslanci zvolení v Pardubickém kraji a nejvíce poslanci zvolení v Praze, přestože to mají do Poslanecké sněmovny nejblíže. Průměrná účast poslance na hlasování byla letos 78%, což je o jedno procento více než loni,“ doplnilo ve své statistice občanské sdružení.

Výčet zohledňuje pouze účast na samotném hlasování Sněmovny, kdy jde často o pouhé procedurální záležitosti. Nezaměřuje se na další činnosti poslanců, kteří se kromě samotného rokování dolní komory zúčastňují i jednání výborů nebo působí ve svých regionálních kancelářích.

Reklama

Výběr článků

Načítám