Hlavní obsah

Svíčky za Havla na pietních místech planou dál, fotí se u nich turisti

Zármutek po smrti bývalého prezidenta Václava Havla v Česku neutichá. Pietní místa, kam mu lidé přicházejí zapálit svíčku a vzdát hold, jsou většinou stále živá.

Svíčky za Havla na pietních místech planou dálVideo: Novinky

 
Článek

Kromě Pražského hradu a pomníku na Národní třídě, odkud byla většina vzpomínkových artefaktů odstraněna, je na několika místech v Praze stále k vidění množství svíček. Na Pražské křižovatce jich hoří podél zdi více než stovka, na Vinohradský hřbitov, kde se nachází hrobka Havlových, chodí pokládat kytky denně desítky lidí.

Nejfrekventovanější je ovšem stále Václavské náměstí, kde jsou tisíce svíček rozprostřeny v okruhu několika metrů od sochy svatého Václava. Kromě Čechů se sem přichází s Václavem Havlem rozloučit i mnoho cizinců ze všech koutů světa.

Na otázku, proč je pro ně tak významnou osobností, například odpovídají: „Přijeli jsme se podívat, jaká je tu atmosféra a jak tu lidé vzpomínají. Byl to velmi důležitý člověk a udělal pro tuto zemi mnoho věcí. Ve Francii byl populární hlavně předtím, než se stal prezidentem – jako autor a intelektuál.“

Reklama

Související témata:

Související články

DOKUMENT: Requiem za Václava Havla s projevy

Zádušní mši za zesnulého prezidenta Václava Havla celebroval český primas Dominik Duka. Kromě čtení, žalmů a evangelia zazněly i projevy od Benedikta XVI.,...

Výběr článků

Načítám