Hlavní obsah

Potomek zapsaný na úřadu práce po rodičích už výživné žádat nemůže

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až do 26 let mají rodiče podle zákona o rodině vyživovací povinnost vůči svým dětem. Pokud však potomek po dovršení 18 let sám dobrovolně opustí školu a místo zaměstnání se nechá zapsat na pracovním úřadě, po rodičích už výživné žádat nemůže.

Článek

Rozhodl o tom Krajský soud v Brně, který letos řešil v odvolacím řízení případ muže podezřelého z přečinu zanedbání povinné výživy. Verdikt v prosinci publikovalo ministerstvo spravedlnosti v databázi judikatury.

Muž z Blanenska, na kterého státní zástupce podal letos v březnu obžalobu, rozhodně nepatří mezi vzorné otce. Za neplnění vyživovacích povinností vůči svým dvěma dcerám byl už před několika lety odsouzen k obecně prospěšným pracím, jimž se vyhýbal, a později i k více než ročnímu pobytu ve vězení. Další přečin by ho přišel draho, vzhledem k recidivě mu hrozil až pětiletý trest.

Letošní obžalobu, podle níž v posledních dvou letech neplatil výživné také své třetí, již plnoleté dceři, však soudy zamítly.

Dívka totiž v roce 2009 dobrovolně zanechala studia na střední škole a ihned poté se nechala zaevidovat na pracovním úřadě jako uchazečka o zaměstnání. A v takovém případě se podle výroku soudu o nárok na výživné sama připravila.

„Za situace, kdy vyživovaná osoba starší 18 let ukončí přípravu na své budoucí povolání tím, že o své vůli, bezdůvodně ukončí docházku na střední škole, nenastoupí následně do zaměstnání a zaregistruje se na úřadu práce, pak i za situace, kdy nepobírá žádné sociální dávky, zákonná povinnost takovouto osobu vyživovat pro obžalovaného již skončila,“ uvedl ve zdůvodnění verdiktu předseda senátu Krajského soudu v Brně Vlastimír Čech.

Advokátka: Flákače živit nemusí

Podle advokátky Heleny Kubecové je rozhodnutí soudu logické a správné. „Vyživovací povinnost vůči dětem sice trvá do 26 let, dítě se ale do té doby musí připravovat na výkon svého budoucího povolání. Vůči dospělému dítěti, které se bude poflakovat, rodič tuto povinnost nemá,“ řekla Právu.

„Pracovní poměr může člověk uzavřít už v patnácti letech. Pokud nestuduje, ani se nepřihlásí nikam do zaměstnání, už tehdy by mohl soud zkoumat, zda je rodič povinen výživné platit. Proč by měl někdo podporovat narkomana nebo někoho, kdo se od rána do večera válí u televize?“ podotkla advokátka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám