Hlavní obsah

Letiště se ve světě po zesnulých jmenují běžně

Právo, rsk

V České republice se v posledních dnech diskutuje, zda přejmenovat pražské ruzyňské letiště po Václavu Havlovi. Zkušenosti ze zahraničí ukazují, že po politicích se vzdušné přístavy přejmenovávaly ihned, ale i po letech. Někdy jméno však získaly už za života politiků.

Foto: Profimedia.cz

Pražské letiště Ruzyně by se mohlo přejmenovat po Václavu Havlovi. Alespoň o to usiluje petice

Článek

Měsíc po atentátu na amerického prezidenta Johna F. Kennedyho bylo na jeho počest přejmenováno mezinárodní letiště v New Yorku. V roce 1973, kdy zemřel první izraelský premiér David Ben-Gurion, změnilo název i letiště u Tel Avivu.

Po čtyřech měsících po pumovém atentátu přejmenoval v roce 2005 Libanon bejrútské letiště po předsedovi vlády Rafiku Harírím a půl roku po vraždě pákistánské premiérky Benazir Bhuttové se v roce 2008 změnil název islámábádského letiště.

Naopak na čas si dali Francouzi, kteří po prezidentovi Charles de Gaulleovi letiště pojmenovali až v roce 1974, čtyři roky po jeho smrti. Stejně dlouho trvalo, než byl po dlouholetém bavorském premiérovi Franz Josefu Straussovi pojmenován vzdušný přístav v Mnichově.

Za Bushova života

Po prvním tureckém prezidentovi Mustafovi Kemalovi Atatürkovi, který zemřel v roce 1938, bylo istanbulské letiště pojmenováno až v roce 1980 a v roce 1985 bylo po prvním indonéském prezidentovi Sukarnovi (zemřel 1970) a jeho viceprezidentovi Mohammadovi Hattovi (zemřel 1980) nazváno letiště u Jakarty.

Slováci si své bratislavské letiště zase pojmenovali po generálu Milanu Rastislavu Štefánikovi, který zahynul při přeletu na Slovensko v roce 1919 v letadle.

Někteří státníci zažili pojmenování vzdušného přístavu ještě během svého života – v 80. letech 20. století bylo po tehdejším prezidentovi Georgi Bushovi nazváno letiště v texaském Houstonu a v roce 1998 dostalo letiště v americké metropoli Washington název po prezidentovi Ronaldu Reaganovi, jenž zemřel v roce 2004.

Po papežovi Janu Pavlu II. bylo za jeho života v roce 1995 přejmenováno letiště v polském Krakově a za velké slávy bylo v roce 1998 v Gaze za přítomnosti palestinského lídra otevřeno i letiště Jásira Arafata. To však bylo o tři roky později během druhé intifády zničeno izraelskou armádou a následně rozebráno místními obyvateli.

Z dávné historie, ale také Lennon

Některá letiště zdobí i jména ze starší historie – například v mongolském Ulánbátaru je Čingischánovo letiště, v Řecku a Makedonii zase letiště Alexandra Velikého, v Moskvě je jedno z letišť pojmenováno po šlechtické rodině Šeremetěvů.

Koneckonců jsou i letiště, která nesou jména slavných osob z kulturního života – v anglickém Liverpoolu je letiště zpěváka Johna Lennona z Beatles, v americkém New Orleans jazzového hudebníka Louise Armstronga a v italském Rimini je nazváno po filmaři Federico Fellinim.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám