Hlavní obsah

Církve nejsou užitečné, myslí si většina Čechů

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina Čechů (60 procent) nepovažuje církve za užitečné instituce. Ze zbývajících 40 procent lidí, kteří si myslí opak, je ale jen devět procent o prospěšnosti církví přesvědčeno bez pochybností. Plyne to z průzkumu společnosti STEM.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Církve jsou samozřejmě považovány za užitečné instituce především lidmi, kteří sami věří v Boha a deklarují, že podle svého přesvědčení patří k nějaké církvi," připomíná agentura.

Zároveň však dodává, že o prospěšnosti církví je přesvědčena i čtvrtina nevěřících. Naopak téměř třetina osob hlásících se k římskokatolické církvi je za užitečné instituce nepovažuje.

"Vzhledem k tomu, že mezi věřícími je více žen a starších lidí, je mezi těmito skupinami obyvatelstva více rozšířen i názor, že církve jsou užitečné. Mezi ženami ho zastává celkem 45 procent dotázaných, mezi lidmi ve věku od 60 let výše 48 procent," uvedla agentura.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám