Hlavní obsah

Havlovy ostatky uloží rodina zřejmě až po Novém roce

Praha

Uložení ostatků zesnulého prezidenta Václava Havla do rodinné hrobky na pražském Vinohradském hřbitově zřejmě v nejbližších dnech neproběhne. Podle informací ČTK by to mohlo být až příští rok. Rodina ani kancelář exprezidenta termín uložení ostatků neoznámily. Pohřeb proběhl v pátek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Hrobka rodiny Havlových

Článek

Vdova Dagmar Havlová v úterý poděkovala lidem za účast na smutečních akcích. "Ráda bych z celého srdce poděkovala všem, kteří přišli vzdát manželovi poctu a podpořit mě v nejtěžších chvílích mého života. Člověk nikdy není připraven na odchod nejbližšího a bylo mi útěchou, že nás nebylo připraveno tolik," uvedla.

Hrobka Havlovy rodiny se nachází v boční stěně kaple svatého Václava na pražských Vinohradských hřbitovech. Zaměstnanci hřbitova hrobku, k níž lidé v minulých dnech položili stovky svíček a květiny, uklidili a umyli. Na hrobce zatím není vytesáno jméno bývalého prezidenta a v úterý dopoledne se u ní neodehrávaly ani jiné přípravy na uložení urny.

Havel počítal s tím, že bude na Vinohradech pohřben spolu se svou rodinou a bývalou ženou Olgou. Právě po její smrti v roce 1996 Havel požádal architekta Zdeňka Hölzela a sochaře Olbrama Zoubka, aby hrobku přestavěli. V knize Prosím stručně to Havel zdůvodnil tím, že bylo třeba uspořádat náhrobní desku tak, aby na ní bylo pro rodinu místo.

"Nejenže by už nebylo kam napsat Olgu, ale nevešel bych se tam už ani já, ani nikdo další z naší rodiny," uvedl Havel v knize. Naznačil také, jak by si svůj náhrobek představoval. "Žádný zvláštní nápis nechci, ba ani žádný titul či povolání. Jako u ostatních pouze jméno a datum narození a smrti," napsal.

BEZ KOMENTÁŘE: Hrobka rodiny Havlových na Vinohradském hřbitověVideo: Novinky

Související témata:

Související články

Státní pohřeb Václava Havla sledoval i svět

Státní pohřeb Václava Havla v pátek neušel pozornosti světových médií. V přímém přenosu vysílala přílety zahraničních hostů a mši v katedrále sv. Víta na...

Výběr článků

Načítám